RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

П'ять армій і флот: які ще сили Росія стягнула до кордонів України

Росія продовжує стягувати сили до кордонів України, і до Нового року концентрація техніки біля наших рубежів і в Криму сягла безпрецедентних масштабів, перевищивши показники квітня-2021.

Про це повідомляє Conflict Intelligence Team, група російських незалежних блогерів, які розслідують обставини збройних конфліктів за відкритими джерелами.

Навесні Росія задіяла дві армії (41-ша та 58-ма), тепер до них додалися сили 1-ї танкової, 2-ї, 6-ї), а також сухопутні сили Північного флоту РФ.

Розслідувачі зазначають, що крім важких бронемашин та артилерії помічено перекидання засобів ППО. Це викликає побоювання, що наказ про вторгнення в Україну може надійти найближчими тижнями.

У Conflict Intelligence Team вказують на ознаки, що підготовка до операції не завершена, а якщо вона почнеться, то буде не настільки масштабною, як припускають деякі аналітики та публіцисти.

За словами блогерів, вони спостерігали порівняно небагато техніки десантних частин, за винятком одного ешелону 76-ї десантно-штурмової дивізії, ще одного ешелону 31-ї окремої десантно-штурмової бригади, та невстановленого ешелону на сході Криму, що може пояснюватися навчаннями на півострові.

З іншого боку, нема ознак масової мобілізації в Росії. Кадри військових зборів, швидше за все, відносяться до підготовки Бойового армійського резерву країни, який формується на добровільній основі і найближчими місяцями навряд чи досягне оціночних цифр 100 000 осіб.

Нагадаємо, 22 грудня секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Росія утримує в напрямку кордонів України майже 150 тисяч військових.

А 30 грудня він запевнив, що але влада України не бачить прямої загрози для нашої держави.