RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Російська загроза зростає: в Україну із Британії прибув перший борт нового озброєння

Британія почала постачати Україні нові легкі протитанкові засоби у відповідь на дедалі більш загрозливу поведінку з боку Росії. Зростання військової підтримки відбувається, оскільки Кремль продовжує збільшувати розгортання своїх військ, переміщуючи війська в Білорусь.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на The Guardian.

«Ця підтримка призначена для зброї ближньої та чітко оборонної зброї; вони не є стратегічною зброєю і не становлять загрози для Росії; вони повинні використовуватися для самооборони», – розповідає міністр оборони Великобританії Бен Воллес.

Великобританські джерела ще не повідомили скільки точно зброї та яка вона, але експерти стверджують, що вона, ймовірно, буде портативною легкою протитанковою зброєю нового покоління з радіусом дії кілька сотень метрів, призначеною для боротьби з важкою танковою армією Росії.

Вони мають подібні можливості, але не такі потужні, як протитанкові ракети Javelin, які США постачають Україні з 2018 року. Теоретично, легка зброя може вибити танк, вдаривши його зверху.

Донедавна Великобританія зосереджувалась на продажу кораблів та військово-морського обладнання Україні, оголосивши минулого року угоду вартістю 1,7 млрд фунтів стерлінгів на поставку двох тральщиків і спільне будівництво восьми кораблів для свого Чорноморського флоту.

Росія зібрала понад 100 000 військовослужбовців на кордоні з Україною, вимагаючи, щоб країна ніколи не ставала членом НАТО, і наполягаючи на інших гарантіях безпеки, які означали б створення для Москви сфери впливу в колишніх радянських державах.

Деякі російські війська почали рухатися до Білорусі для запланованих військових навчань. Але західні військові аналітики стверджують, що найбільш простий шлях для нападу Росії на Київ – це з Білорусі, маневр, який би обійшов річку Дніпро, що протікає через столицю України.

"Я відвідував Україну п’ять разів із 2016 року, і я знаю, що українці – гордий народ, який буде стояти і боротися – за свою країну, за демократію та за свободу. Будь-яке вторгнення буде розглядатися не як "визволення", а як окупація, і я боюся, що це може призвести до величезних втрат з усіх боків", – сказав Воллес.

Члени НАТО заявили, що Альянс не буде втручатися збройним шляхом, щоб захистити Київ, але вказали, що вони будуть готові вдарити Росію економічними санкціями – і продовжувати постачати зброю військам всередині країни як до, так і після будь-якого вторгнення.

Раніше "Апостроф" повідомляв про заяву головнокомандувача ЗСУ про мільйонну армію Путіна.