RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Джонсон зателефонував Путіну: пояснив, чим Росії загрожує вторгнення в Україну

2 лютого відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Політики обговорювали тему напруги навколо гіпотетичного вторгнення російських військ в Україну. Прес-служби Кремля та уряду Великобританії вже повідомили про підсумки цієї розмови.

Так, у Британському уряді стверджують, що Борис Джонсон висловив Путіну "глибоке занепокоєння нинішньою ворожою активністю Росії на кордоні з Україною". Джонсон заявив, що право України, як і будь-якої іншої країни, на територіальну цілісність та самооборону треба шанувати.

При цьому він наголосив, що повномасштабне вторгнення РФ на територію України буде "трагічним прорахунком" для Москви.

Джонсон також обговорив з Путіним тему політики відкритих дверей, якої дотримується НАТО. За словами британського прем'єра, всі демократії Європи теоретично мають право на те, щоб претендувати на членство в альянсі. Україна при цьому не є винятком.

"Лідери погодилися, що загострення не відповідає нічиїм інтересам", - наголосила прес-служба уряду Великобританії.

Тим часом Кремль, як і раніше, звинувачує українську сторону у тому, що вона нібито не виконує Мінських домовленостей. У прес-службі Кремля це назвали "хронічним саботажем".

Крім цього, під час розмови пролунали звинувачення на адресу Північноатлантичного альянсу.

На думку Путіна, НАТО неадекватно реагує на "обґрунтовані російські занепокоєння" і прикривається так званою політикою відкритих дверей альянсу. Російський президент стверджує, що такий підхід "суперечить принципу неподільності безпеки".

Раніше ми повідомляли, що у вівторок, 1 лютого, Борис Джонсон прибув з офіційним візитом до України.