RU  UA

Обстріли на Донбасі 17 лютого: що відомо наразі

Окупанти на Донбасі почали активні бойові дії. Вони відкрили вогонь з танків, артилерії та мінометів. Один із снарядів влучив у дитячий садок, де в цей час перебували діти. Також снаряди залишили без електрики населені пункти і пошкодили залізницю. Внаслідок бойових дій поранений один військовослужбовець. На ситуацію відреагували в українському уряді та у Верховній Раді.

Подробиці у сюжеті Олени Кроліцької у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Дірки у стінах та засипані камінням дитячі іграшки - такий вигляд має музична зала дитячого садочку у Станиці Луганській. О 9 ранку російські окупанти відкрили вогонь по селищу. Один зі снарядів влучив у дошкільний навчальний заклад. Обстріл тривав близько 40 хвилин. Там на той момент були десятки дітей. Від снарядів вони заховались у бомбосховищі.

“Діти всі цілі. Троє контужені, вони всі у лікарні. Фізичних пошкоджень нема”, - розповідає керівник Станично-Луганської селищної військово-цивільної адміністрації Альберт Зінченко

Влучили снаряди і у двір Врубівського ліцею. На момент обстрілу там було 40 учнів та 14 вчителів. Та це не єдина шкода, якої завдали окупанти. За даними штабу ООС, під час обстрілу зачепило й іншу частину міста.

“Також ушкоджень зазнала й комунальна інфраструктура - половина населеного пункту залишилася без електроживлення. Військовослужбовці операції Об’єднаних сил оперативно евакуювали мирних мешканців в укриття”, - інформують у штабі ООС.

Вже о 09:40 снаряди влучили в залізничну станцію Кіндрашівська-Нова поблизу Станиці Луганської.

“Під обстріл потрапила не тільки станція, але і локомотивне депо. Працівники станції і депо не ушкоджені. Постраждав, але не виведений з ладу один тепловоз. Пошкоджені будівлі депо”, – зазначив голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишін.

Не вщухають обстріли і в інших населених пунктах: околиці Новотошківського, напрямок Водяного, Трудівського, Старогнатівки, Старого Айдара, Мар’їнки, Південного, Майорська, Луганського, Світлодарська, Троїцького, Новозванівки, Попасної, Зайцевого та Пісків.

На ситуацію вже відреагували в українському МЗС.

“З окупованої території Донбасу з тяжкої зброї обстріляне українське село Станиця Луганська. Пошкоджена цивільна інфраструктура. Ми закликаємо всіх партнерів негайно засудити це серйозне порушення Мінських угод з боку Росії в умовах і так напруженої ситуації в галузі безпеки”, – написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Без уваги не залишили ситуацію і у Верховній Раді.

“Завжди коли у Путіна виникає необхідність посилити тиск на Україну - він вдається до застосування сили, зокрема до збільшення кількості обстрілів та частішого застосування важкого озброєння - це те що відбулося зі Станицею Луганською. Це фактично тиск, який здійснюється на Україну і він буде надалі, на жаль. Тим більше цілком зрозуміло, що усі ці обстріли не відбуваються з вказівки військового керівництва Росії, бо відомо, що усі угрупування на окупованих територіях керуються російськими фаховими військовими”, - розповідає народний депутат від фракції “Голос” Сергій Рахманін.

За фактом обстрілів СБУ відкрила кримінальне провадження, а слідчі - досудове розслідування у справі.

Нагадаємо, за даними західної розвідки, в Україні за останні тижні зросла кількість бойовиків, які підпорядковані російським спецслужбам. З їх допомогою Росія може спробувати створити привід для вторгнення.