RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

ПАРЄ одноголосно визнала Придністров'я зоною російської окупації

Парламентська асамблея Ради Європи офіційно визнала Придністров'я територією Молдови, яка наразі перебуває під окупацією російської армії.

Про це повідомляє в Telegram Верховна Рада України.

Члени ПАРЄ від Румунії, України, Франції, Естонії, Великої Британії, Грузії, Туреччини запропонували офіційно задекларувати, що Росія здійснила акт військової агресії проти Молдови та окупувала частину її території.

Так звана "Придністровська Молдавська Республіка" виникла наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років, під час розпаду Радянського Союзу. На цій території проживають переважно росіяни та українці.

У 1992 році тут вибухнула війна між проросійськи налаштованими сепаратистами та урядовими військами Молдови. На боці сепаратистів виступила 14-та російська армія, дислокована тут ще з радянських часів.

Тоді загинуло понад 1000 людей, ще близько 4,5 тисяч отримали поранення. Кишинів не зумів повернути контроль над лівим берегом Дністра - там знаходяться залишки 14-ої армії, які були переформовані в Оперативну групу російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова.

Раніше ми повідомляли, що по території Вінницького аеропорту російські окупанти випустили 8 ракет. Після обстрілу громадянської інфраструктури президент Володимир Зеленський звернувся до країн НАТО із закликом закрити небо над Україною.

Спочатку повідомлялося, що удару було завдано з території Придністров'я, проте пізніше стало відомо, що російські окупанти завдавали ударів з боку Чорного моря.