RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Путін збрехав, що РФ не блокує експорт зерна з України та запропонував свій "варіант"

Президент Росії Володимир Путін стверджує, що РФ не перешкоджає вивезенню українського зерна із портів у Чорному морі. Мовляв, подібні заяви є "блефом".

Про це він заявив своїм пропагандистським ЗМІ в інтерв'ю.

"Щодо вивезення українського зерна, то ми не перешкоджаємо цьому", – наполегливо запевняв він.

Більше того - наголосив, що українські кораблі можуть спокійно виходити зі своїх портів і з цим немає жодних проблем. І вкотре спробував перекласти на Україну відповідальність за ситуацію.

Києву, за його словами, потрібно лише розмінувати та підняти з дна Чорного моря судна, "спеціально затоплені, щоб утруднити вхід до цих портів". Каже, що є ще багато інших шляхів, якими можна вивезти зерно у Європу: Азовським морем, Дунаєм, через Польщу та Білорусь. Щодо останньої, то цей шлях був би найпростішим і найдешевшим, однак вимагатиме зняття санкцій з Мінська.

Також президент применшив роль українського експорту зерна на світовому ринку.

“Це блеф. У світі на рік виробляється приблизно 800 млн. тонн пшениці. Україна готова експортувати 20 млн. тонн – це 2,5%. Якщо ми виходитимемо з того, що в загальному обсязі продовольства у світі пшениця становить лише 20%, то це означає, що ці 20 млн. тонн української пшениці – 0,5%. Ні про що, - наголосив він.

Нагадаємо, раніше глава Кремля заявляв, що готовий допомогти подолати продовольчу кризу за рахунок експорту зерна та добрив в обмін на зняття санкцій. І переконує, що порти заблоковані, тому що їх замінували українці.