RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

США просять Україну показати відкритість до переговорів із РФ, - Washington Post

США приватно попросили владу України не бути категоричною в питанні мирних переговорів із країною-агресоркою Росією.

Про це написали у The Washington Post з посиланням на джерела, наближені до адміністрації президента США Джо Байдена.

За словами поінформованих джерел, демонстрація відкритості до переговорів із терористичною країною дасть Києву моральну перевагу в очах міжнародних партнерів.

Читайте також: Це будуть переговори про капітуляцію: навіщо Зеленського та Путіна хочуть посадити за стіл переговорів

"Йдеться не про те, щоб підштовхнути Україну до переговорів. А, швидше, про спробу забезпечити Києву підтримку тих країн, де політики стикаються з тиском виборців, які побоюються затяжного конфлікт", - наголосили джерела.

Водночас американські політики поділяють українські позицію щодо того, що російський диктатор Путін не налаштований на серйозні переговори. Однак разом з цим вони зазначили: публічна й категорична відмова України від переговорів з Росією занепокоїла низку європейських, африканських і латиноамериканських країн, де відчувається найбільший вплив повномасштабної російсько-української війни на ціни продовольства й палива.

"Західні політики так само із глибоким скептицизмом ставляться до прагнень Росії (до миру – ред.), але їх дратує різка публічна критика України, оскільки Київ досі повністю залежить від допомоги Заходу. Образа на донорів та відмова від переговорів можуть нашкодити Києву в довгостроковій перспективі", - написано в матеріалі видання.

Також у виданні зауважують, що такі приватні розмови між Вашингтоном і Києвом показують складність позиції адміністрації президента США Джо Байдена щодо повномасштабної російсько-української війни, оскільки з одного боку США публічно запевняють у підтримці України "стільки, скільки буде потрібно", а з іншого - дехто з партнерів США заявляє, що "втома від України (повномасштабного вторгнення РФ в Україну, - ред.) реально існує".

За словами авторів матеріалу, так зване "вікно" для дипломатичного врегулювання ситуації, імовірно, з'явиться взимку. У зв'язку з цим колишній заступник генерального секретаря НАТО та експосол США в Росії Олександр Вершбоу наголосив, що США варто зайняти активну позицію до цього часу.

"Сполучені Штати не можуть дозволити собі бути "агностиком" у питаннях того, як і коли закінчиться війна. Якщо умови стануть сприятливішими для переговорів, я не думаю, що адміністрація буде пасивною", - сказав він.

Що ж до офіційної реакції на такі заяви поінформованих джерел, то журналісти не змогли отримати коментар від прессекретаря президента України Сергія Никифоровима.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чому переговори Росії та України приречені на провал.