RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Китай може обмежити поставки комплектуючих для дронів через заклики про обмеження імпорту в Україну

Китайський уряд може обмежити поставки в Україну комплектуючих для дронів для потреб ЗСУ, ДПСУ, ГУР та Нацгвардії у відповідь на заклики обмежити імпорт в Україну інших товарів китайського виробництва.

Про це повідомляють джерела, наближені до Посольства КНР в Україні.

"Влада Китаю сприймає заклики до обмеження імпорту своєї продукції в Україну як безвідповідальний крок, який може нашкодити двосторонньому співробітництву у момент, коли безпековий сектор України потребує доступних китайських товарів та комплектуючих. Діловим та офіційним колам в Україні варто бути свідомими того, що Китай може вдатися до заходів у відповідь, від чого може постраждати дуже чутлива сфера виробництва українських дронів. Товарообмін між Китаєм та Україною носить взаємний вигідний характер. Порушення цього балансу невигідне, в першу чергу, Україні", - повідомило джерело.

У Комітеті ВРУ з питань національної оборони, безпеки та розвідки інформацію про залежність виробництва українських дронів від китайських комплектуючих підтверджують та припускають, що заклики про заборону товарів китайського виробництва лунають "в інтересах українських олігархічних структур" та носять "комерційний характер".

"До 40% комплектуючих дронів, які виробляються в Україні, надходять з Китаю. Йдеться про двигуни, пропелери, матеріал корпусів, камери, гіроскопи, плати. Без цього національне виробництво дронів неможливе. Окремо варто розглядати купівлю самих дронів на пряму із Китаю. Наприклад, дрони Mavic 3Т використовують українські служби: від збройних сил до прикордонників. Тому коли хтось починає говорити про заборону імпорту китайських товарів, треба розуміти, на кого взагалі працюють такі "голоси". Це або голоси Росії, або голоси проросійськи налаштованих українських олігархів. Заборона товарів з Китаю – просто постріл собі в ногу", - повідомив один із членів Комітету ВРУ з питань національної оборони, безпеки та розвідки.

Раніше економіст Олексій Кущ та журналіст Олексій Шалайський, коментуючи поставки труб з Китаю для газовидобувної галузі України, заявляли, що Україні варто обмежити імпорт китайських товарів "у стратегічних галузях" і закликали уряд ввести додаткові мита на такі товари. У приватному оборонному секторі негативно прокоментували ініціативи з обмеження імпорту китайських товарів в Україну.

"Це у кращому випадку невігластво… Україна витрачає мільярди на закупівлю дронів національного виробництва. Подекуди дрони на 50% складаються із китайських комплектуючих, які є найдешевшими на ринку. Нам тільки не вистачає, щоб через відверто шкідницькі ініціативи страждав сектор оборони. Треба відділяти державні інтереси від олігархічних", - зазначив зокрема співробітник одної з приватних українських компаній, яка виробляє дрони для держави.