RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

15 вересня

Всі новини

Україна та Ірландія уклали безпекову угоду

Україна підписала з Ірландією безпекову угоду про підтримку та співробітництво. Документ підписали президент Володимир Зеленський та ірландський прем'єр Саймон Гарріс.

Про це повідомила пресслужба українського президента.

Ірландія з 2022 року надала Україні військову допомогу на суму близько 380 млн євро. у 2024 році вона надасть ще 128 млн євро на нелетальну військову підтримку та щонайменше 40 млн євро на гуманітарну допомогу.

Україна отримає системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів. Ірландія також забезпечить постійну підготовку ЗСУ через Місію ЄС.

Крім цього, в угоді йдеться про підтримку щодо відновлення та реалізації реформ, зокрема на шляху України до членства в ЄС. Ірландія сприятиме притягненню РФ до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, та подальшому посиленню санкцій проти РФ.

Повний текст угоди опубліковано на сайті президента країни.

Україна на сьогодні уклала безпекові угоди з наступними 26 країнами: Велика Британія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція, Ісландія, Норвегія, Японія, США, Європейський Союз, Естонія, Литва, Польща, Люксембург, Румунія, Чехія, Словенія, Ірландія.

Як повідомляв "Апостроф", 4 вересня в Україну приїхав прем’єр Ірландії та привіз новий пакет допомоги на 36 млн євро.