RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

3 жовтня

Всі новини

Зеленський зустрівся з Рютте у Києві: головні тези їхніх заяв

У четвер, 3 жовтня, у рамках свого візиту до Києва генсек НАТО Марк Рютте зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Про це український президент повідомив у мережі Х, зазначивши, що основною метою України залишається повноправне членство в Альянсі.

"Сьогодні ми також обговорили План перемоги України, ситуацію на полі бою, поточні потреби наших військ, а також потреби України в ППО та додаткову співпрацю з нашими сусідами. З наближенням зими вкрай важливо виконати всі домовленості щодо ППО, особливо ті, які обговорювалися на саміті НАТО у Вашингтоні", - написав Зеленський.

Після зустрічі він сказав журналістам, що не бачить принципової різниці у питанні захисту повітряного простору України та Ізраїлю, якому союзники допомагають збивати іранські ракети і дрони: "Ми говорили сьогодні про українські потреби у ППО та взаємодію із сусідами. Ми бачимо, зокрема, як на Близькому Сході вдається захищати життя людей завдяки єдності союзників".

Зеленський додав, що розраховує на допомогу НАТО у захисті українського неба.

Рютте ухилився від детальної відповіді щодо можливості збиття російських ракет над Україною, на що Зеленський сказав: "Союзники не готові".

Також Зеленський висловився щодо ударів вглиб Росії.

"Ми потребуємо достатньої кількості далекобійної зброї. Партнери з цим, на мій погляд, затягують. Хочеться, щоб про Україну не забували. Найкращий спосіб, як не забувати про Україну – давати зброю, дати дозвіл на використання далекобійних ракет, збивати іранські дрони та ракети також, як у небі Ізраїлю, лише у небі України", - сказав президент.

Рютте на прес-конференції висловився про членство України в Альянсі: "Я думаю, що настане день, коли Україна стане повноправним членом НАТО. І дозвольте мені додати до цього. Якщо хтось може думати інакше, Росія в цьому питанні не має права голосу та права вето".

Раніше видання The Telegraph розповіло, як Росія може спровокувати тотальну війну з НАТО.