RU  UA  EN

Середа, 2 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.25
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

2 жовтня

Всі новини

У The Telegraph спрогнозували, як Путін може спровокувати тотальну війну з НАТО

Використання Росією дрейфуючих морських мін загрожує територіальним водам країн НАТО і може спровокувати тотальну війну з Північноатлантичним альянсом.

Про це повідомляє британське видання The Telegraph.

Як йдеться у матеріалі, під час нещодавніх навчань країн НАТО поблизу узбережжя Болгарії літаки союзників виявили більше сотні дрейфуючих морських мін у Чорному морі, де російський диктатор Володимир Путін намагається обмежити експорт українського збіжжя, нехтуючи міжнародним правом.

"Путін намагається використати міни, щоб обмежити або перекрити експорт українського зерна. Грубо порушуючи міжнародне право, він використовує дрейфуючі міни: і що ще гірше, він ризикує порушити територіальні води країн НАТО", - зазначають журналісти.

Міни є найпростішою та найефективнішою морською зброєю. Під час світової війни, Кореї, В’єтнаму, Суецької та Фолклендської війни всі сторони використовували міни. Вони становлять дуже високі ризики для комерційного судноплавства. Причина повсюдного поширення мін полягає в тому, що вони дешеві, прості у виготовленні, легкі в розгортанні та важкі у протидії. Чинне міжнародне право регулює використання морських мін, проте РФ спільно з союзниками ігнорує ці норми.

"У Гаазькій конвенції, зокрема, зазначено, що дрейфуючі міни повинні залишатися в безпеці після не більше ніж однієї години дрейфу... Загалом, міни, як і інші види зброї, не можна використовувати для невибіркових нападів на цивільних осіб та/або нейтралів: це часто означає, що якщо ви закладаєте мінне поле, ви повинні оголосити, де воно знаходиться. Але, на жаль, ці правила стосуються лише нас. Жоден із наших противників, потенційних чи реальних, не дбає про них ані на йоту. Росія не підписала Гаазьку конвенцію", - пишуть журналісти.

Водночас, якщо російська дрейфуюча міна потопить судно країни-члена НАТО, це може стати приводом до активації статті 5 про колективну оборону статуту Альянсу.

"Сьогодні це реальна загроза в Чорному морі, і через його невибірковий характер це лише питання часу, коли російський виріб спричинить серйозний інцидент, який може перерости", - наголосило видання.

Раніше ми також писали, що речник Військово-морських сил ЗС України Дмитро Плетенчук вважає, що в Чорному морі за попередніми оцінками може перебувати до 400 мін.