RU  UA  EN

Субота, 19 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

19 жовтня

18 жовтня

Всі новини

Le Monde дізналося про готовність США запросити Україну в НАТО

США більше не заперечують ідею запрошення України до НАТО. Вважається, що позиція Вашингтону може вплинути на думку Німеччини, яка блокувала кроки з приєднання України до Альянсу.

Про це пише Le Monde.

У виданні вказують, що американський президент Джо Байден скористався коротким візитом до Німеччини в п'ятницю 18 жовтня в Берліні, щоб поговорити з Олафом Шольцем, Еммануелем Макроном і Кіром Стармером про актуальні проблеми в Україні та на Близькому Сході. Зауважується, що на зустрічі Україна була головною темою.

"Що стосується України, яка є головним питанням порядку денного, то чотири лідери прагнуть, перш за все, скоординувати свої відповіді на «план перемоги», який Володимир Зеленський представив їм протягом останніх тижнів", - йдеться в матеріалі.

Один з неназваних дипломатів вказав: "Це амбітний план, який порушує складні питання, щодо яких немає спонтанного збігу поглядів".

США, які разом з Німеччиною блокували кроки з приєднання України до НАТО, тепер принципово не заперечують проти простого запрошення Києва до Альянсу.

Французька газета, посилаючись на слова неназваного європейського дипломата, вказує, що якщо виборах у США переможе кандидатка від Демократичної партії Камала Гарріс, Байден може розпочати роботу над запрошенням України до Альянсу.

Кілька джерел Le Monde також вважають, що зміна позиції Вашингтону може змінити й думку Берліну, який виступає проти. Однак вчотирьох Штати, Британія, ФРН і Франція не зможуть розв'язати це питання. Для цього потрібна ширша підтримка членів НАТО, а Туреччина й Угорщина, ймовірно, будуть проти швидкого зближення Києва з Альянсом.

Раніше "Апостроф" писав, що Франція підтримує План перемоги, який нещодавно представив президент України Володимир Зеленський, а також відкрита до ідеї негайного запрошення України в НАТО.