RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Джемілєв розповів, як відмовив Путіну перед референдумом в Криму

Російська влада намагалась залучити на свою сторону кримський татар перед проведенням фейкового референдуму в Криму.

Про це розповів народний депутат і уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв'ю "Апострофу".

"(Російська влада) відразу ж прийняла постанову про гарантії прав кримськотатарського народу, визнавала Меджліс і говорила про те, що представництво кримських татар в структурах влади буде не менше 20%. Говорили про те, що негайно відновлять топоніміку, що кримськотатарська мова буде державною нарівні з російською", - розповів Джемілєв. Він додав, що "ми знаємо ціну обіцянкам російських", тому глава кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров заявив, щоб нехай вони спочатку закріплять всі обіцянки в конституції. "На цьому все й скінчилося", - розповів Джемілєв.

"Коли я розмовляв з Путіним по телефону за чотири дні до референдуму, він мені теж говорив про те, як ощасливить кримських татар, обіцяв соціальні проблеми всіх кримських татар вирішити протягом декількох місяців і говорив, що Росія - велика країна, вона за кілька місяців зробить більше, ніж Україна за 23 роки своєї незалежності. Я йому сказав: "Спасибі за пропозицію, кримські татари хоч і в скрутному становищі, але в основному через те, що Росія свого часу зробила геноцид кримськотатарського народу і депортувала корінне населення. І, звичайно, Росія несе відповідальність за те, в якому становищі ми перебуваємо зараз ", - зазначив лідер кримськотатарського народу.

Джемілєв додав, що порадив Путіну сісти за стіл переговорів з українською владою, але той став розповідати про те, що влада в Києві захопили фашисти.

"Або він, скажімо, мені каже:" Ось є побоювання, що між російськими військовослужбовцями і кримськими татарами може виникнути конфлікт, кровопролиття, ми б хотіли цього уникнути". Найцікавіше те, що того ж дня він говорив, що ніяких військовослужбовців Росії в Криму немає", - зазначив він.

Більше про блокаду Криму, репресії на півострові і тому, як будуть далі розвиватися події, читайте в інтерв'ю Мустафи Джемілєва "Апострофу".