RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Експерт розповіла, чому українська влада не має права на люстрацію

Експерт Венеціанської комісії, голова правління ГО "За демократію через право" Марина Ставнійчук вважає, що нинішня українська влада не має права на люстрацію представників попередньої влади.

Таку думку Ставнійчук висловила в інтерв'ю "Апострофу".

Юрист нагадала, що закон про очищення влади, який був ухвалений восени 2014 під тиском вулиці, був жорстоко розкритикований Венеціанською комісією, оскільки він не відповідає європейським стандартам у галузі прав людини, а також не відповідає Конституції України.

"З моменту прийняття цього закону пройшло вже майже три роки. Європейські інститути закликають до його вдосконалення", — підкреслила Ставнійчук.

Вона стверджує, що ні з морально-етичної, ні з політичної, ні з правової точок зору нинішня українська влада не має права на люстрацію представників попередньої влади.

"Тому що корупція, зловживання владою, політична ангажованість, відсутність принципу верховенства права свідчать лише про одне — нинішня влада, якщо рухатися за її логікою, сама повинна бути люстрована від А до Я", — заявляє експерт.

Експерт нагадала затвердження Венеціанської комісії про те, що після введення люстраційних процедур в кожній нормальній країні влада повинна крок за кроком спрямовувати свої дії на припинення їх застосування.

"Тому я б сьогодні ставила питання набагато жорсткіше за законом про очищення влади взагалі. Про його скасування", — каже Ставнійчук.

Вона зазначає, що це ніяк не скасовує боротьби з корупцією і злочинністю.

Детальніше про те, що думає Марина Ставнійчук про політико-правову кризу в Україні, читайте в інтерв'ю "Апострофа".