RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

​Дипломат Філіпчук заявив про порушення під час обшуку СБУ і прокуратури в офісі МЦПД

Голова Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук заявляє, що під час вчорашніх обшуків в офісі МЦПД представники прокуратури допустили ряд процесуальних порушень.

"Три роки після Майдану – і все повернулося на круги свої. Замість авторитарного режиму Януковича маємо новий такий же авторитарний режим. Хоча ні – ще більш брутальний, нахабний, цинічний і самовпевнений. Вчорашні «маски шоу» в МЦПД – верх цинізму і абсурду, зневага з боку керівництва країни та правоохоронних органів самого поняття верховенства права, закону. Навіть Янукович не дозволяв собі рейди проти аналітичних центрів. Порошенко та Луценко перетнули цю межу", - пише дипломат на своїй сторінці в Facebook.

Він також опублікував рішення суду щодо проведення обшуків за адресою вул. Інститутська, 14 (офіс МЦПД, де також знаходиться редакція інтернет-видання "Апостроф").

"Ознайомившись з документом, я запропонував керівнику цієї групи, начальнику слідчого відділу прокуратури АР Крим О.Ф.Удовиченку провести допит мене і усі потрібні слідчі дії зі мною у присутності адвоката. Більше того – я висловив готовність поїхати особисто з адвокатом у ГПУ для надання пояснень і усіх інших дій. На це мені відповіли відмовою", - пише Філіпчук.

Також він додає: "А далі – як в фільмах про терористів. Ви лише собі це уявіть – співробітники прокуратури крадуть (!!!) ключ від офісу, без будь якого права закривають зсередини офіс, де знаходяться декілька різних організацій, після цього як злочинці просто шкодять замок, щоб ніхто не відкрив двері нікого не допустити всередину – ні адвокатів, ні народних депутатів, ні навіть швидку допомогу! І починають справжній «безпрєдєл» у стилі бандитських розборок. Мало місце не лише порушення прав людини присутніх осіб. Відбулося брутальне застосування фізичної сили, викручування рук, фізичне насильство, виривання особистих речей і витрушування кишень, пятигодинна зневага над людською гідністю – хоча все, що і я, і декілька десятків взятих у заручників людей просили – це дати доступ адвокату. На ці неодноразові вимоги надати доступ адвокату негідники з посвідченнями зверхньо посміхались, відчуваючи силу Альфи, яка стояла з автоматами за їх спиною".

Філіпчук не розуміє, що саме слідчі хотіли знайти в офісі МЦПД, акцентуючи увагу на тому, що розроблений ним план щодо врегулювання конфлікту на Донбасі не є секретним документом. Розробки аналітичного центру, пише дипломат, неодноразово публікувались в ЗМІ.

"Насправді, я розумію що вся ця демонстрація сили – реакція на мій візит в США. Розумію роздратування – з деким на посадах не зустрічаються, а з простим експертом – зустрічаються. І більше того – кажуть, що це дуже позитивні і конструктивні ідеї, які можуть дійсно почати роботу над виходом з мінського тупика. Усі, з ким я обговорював ідею запровадження міжнародної перехідної адміністрації (на окупованих територіях Донбасу – ред.), погоджуються – це шлях, коли виграють усі залучені сторони, коли Україна зможе повернути до свого складу Донбас і головне – зупинить смерті на лінії контакту, страждання тих, хто живе на Донбасі чи був змушений звідти виїхати", - говорить Філіпчук.