RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Депортація кримських татар: прокуратура Криму несподівано озвучила підозру Сталіну

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов заявив, що в контексті насильницького переселення кримськотатарського народу в 1944 році відомство готується повідомити про підозру радянському вождю Йосипу Сталіну.

Про це повідомляє Управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

"На сьогоднішній день прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру і на даний час підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України (Геноцид, - ред.) Сталіну Йосипу Віссаріоновичу та Берії Лаврентію Павловичу", - говорить Мамедов.

" Це тільки початок, нами в рамках даного досудового розслідування будуть встановлені інші учасники, попередньо нами встановлені безпосередні виконавці даного злочинного наказу", - додав він.

Відповідно до висновку Інституту демографії і соціальних досліджень імені Птухи Національної Академії Наук України, насильницьке переселення понад 225 тисяч представників кримськотатарського народу та інших національних груп з території Криму для проживання в непристосованих районів СРСР призвело до їх часткового фізичного знищення. Підкреслюється, що під час депортації та в місцях спецпоселень від хвороб, епідемій і голоду загинуло майже половина з переміщених кримських татар.

Як повідомляв "Апостроф", сьогодні в Криму пройшли затримання кримських татар, які беруть участь у заходах на честь річниці масової депортації з півострова кримськотатарського народу.