RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Волонтер розповів, як подолати корупцію в Укроборонпромі: опубліковано відео

Режим секретності, бюрократична зарегульованість ринку озброєнь, а також корупція пов'язана з цими проблемами, не дають можливості наситити українську армію необхідною кількістю техніки і зброї.

Про це заявив засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега в інтерв'ю "Апострофу".

"Колосальна проблема - існуюча в Україні система секретності. У нас дуже багато речей засекречено. І критерії цієї секретності дуже часто суб'єктивні. Вони не прописані в якихось нормативних документах - є просто людина, яка визначає, що є секретним, а що - ні", - зазначив волонтер.

За його словами, через режим секретності неможливо проводити відкриті тендери на поставку в армію озброєнь і техніки.

"Тому дуже важливо провести комплексний перегляд законодавчої бази і взагалі всієї системи засекречування. А після цього можна буде розсекречувати державне оборонне замовлення (ДОЗ)", - додав Дейнега.

Він підкреслив, що саме через перераховані вище проблеми в Україні, яка більше трьох років веде війну, не відкрилося жодне західне підприємство, яке виробляє військову продукцію, яка дуже потрібна нашій країні.

"Якщо ми розсекретимо ДОЗ, як це зроблено в Штатах, Великобританії, де ти можеш на сайті Міноборони подивитися, скільки вони купили літаків, яких саме і за якою ціною, то, відповідно, спроститься і лібералізується ринок, знизяться ціни, з'явиться конкуренція... І у того ж Міноборони буде вибір: або купити дешевше і більше, або, за ці ж гроші, купити щось краще за якістю, хоча і в меншій кількості", - говорить волонтер.

На його думку, саме у насиченні української армії технікою лежить ключ до перемоги на сході України.

"Сьогодні воювати виключно піхотою - це смішно. На піхоті може бути побудована хіба що партизанська оборонна війна. А ось звільнити Донецьк без танків, без радіоелектронної боротьби, без безпілотників, без високоточної зброї буде дуже складно", - підсумував Дейнега. .

Детальніше про проблеми корупції в оборонному секторі української армії та шляхи її подолання читайте в матеріалі "Україна зможе звільнити Донбас, якщо відбудуться три речі - волонтер Віталій Дейнега", який опубліковано на "Апострофі".