RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Звернення Порошенка до Ради: повне відео і топ-10 цитат

У мережі оприлюднили повне відео звернення президента України Петра Порошенка до Верховної Ради, а також топ-10 цитат його виступу.

Відповідний ролик опубліковано в YouTube.

Так, серед найважливіших меседжів Порошенко - російська загроза, референдум щодо вступу в НАТО, а також введення миротворчої місії на Донбас, повідомляє espreso.tv.

Російська загроза

Порошенко зазначив, що Кремль не демонструє готовності піти з Криму і Донбасу, а готується до наступальної війни континентального масштабу.

"Сім тисяч платформ з солдатами і технікою наблизилися або наближаються до наших кордонів... І, на жаль, ніяких гарантій, що після завершення маневрів це все повернеться з Білорусі додому, у нас немає", - підкреслив Порошенко, коментуючи загрозу від російсько білоруських військових навчань "Захід-2017".

Референдум про вступ в НАТО

"Я не виключаю, що ініціюю в належний час відповідний референдум, щоб продемонструвати волю українського народу. Всім: і нашим друзям, і агресивній сусідці, і всім українським політикам", - сказав Порошенко.

Про економіку та земельну реформу

Президент заявив, що в цьому році зростання ВВП очікується на рівні 1,8%, а вже до 2020 року зростання економіки прискориться до 4%. У той же час Порошенко попросив утриматися від пропозицій скасувати єдиний податок в бюджеті на 2018 рік.

Він також нагадав нардепам і про важливість земельної реформи, проте додав, що тиснути в цьому питанні не хоче.

Зняття недоторканності з нардепів

"Щоб у вас не було відчуття, що воно (рішення про зняття недоторканності з нардепів - ред.) якимось чином направлено проти вас, я пропоную - давайте приймемо це рішення з введенням його в дію з 1 січня 2020 року, для депутатів вже нової Верховної Ради", - пожартував Порошенко.

Миротворці ООН на Донбасі

Порошенко заявив, що Україна готова до предметної розмови з членами Ради безпеки ООН щодо введення миротворців на Донбас і озвучив принципові моменти.

"Згадана місія повинна відповідати керівним принципам здійснення миротворчих операцій ООН, які апріорі виключають участь в ній представників країни-агресора або сторін конфлікту", - сказав Порошенко.

Повернення Донбасу

Порошенко заявив, що війну на Донбасі необхідно завершувати саме політико-дипломатичним шляхом.

"Суспільство втомилося від війни. Ознакою такої втоми є той факт, що 11% українців, частина з них і в цьому залі, пропонують взагалі відмовитися від будь-яких спроб повернути окуповані території Донбасу, відрізати їх і подарувати ворогові, чекаючи, що вони самі собою повернуться", - уточнив президент.

Мінські угоди

Мінські домовленості не ідеальні і так і не принесли миру на Донбас, але саме завдяки їм вдалося істотно знизити рівень бойових дій і відповідно людських втрат.

"Завдяки Мінським домовленостям нам вдалося сформувати міцну міжнародну коаліцію на підтримку України. Вдалося зберегти дієвий механізм міжнародних санкцій проти російського агресора. Нарешті, Росію стали називати агресором", - пояснив Порошенко.

Повернення Криму

Порошенко вважає, що окупований півострів силою повернути не вдасться.

"Ми можемо створити умови, коли Крим стане для Москви непідйомним тягарем. Так злодій іноді викидає вкрадене, коли воно починає йому пекти. Ми повинні створити всі умови, щоб йому пекло", - підсумував він.

Автокефалія Православної Церкви

Президент повідомив, що написав листа Вселенському патріарху Варфоломію I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві, але це не буде означати ні появи державної церкви, ні заборони на діяльність в Україні інших православних конфесій.

"Ніхто не має права позбавити українців права на церкву. Кожен громадянин України сам і тільки сам вибирав, вибирає і буде вибирати віру і церкву", - підкреслив він.

Нагадаємо, "Апостроф" раніше повідомляв, що в своєму посланні Петро Порошенко приділить багато уваги питанням ЄС і реформ в Україні.