RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Донбас - не головне: несподівані деталі звернення Порошенка до Ради

Про що говоритиме Порошенко перед народними депутатами

Про що говоритиме Порошенко перед народними депутатами Фото: прес-служба президента

Президент України Петро Порошенко в четвер, 7 вересня, має намір виступити з щорічним посланням до Верховної Ради. За даними джерел "Апострофа", головними у виступі будуть дві теми. І, що цікаво, жодна з них не стосується Донбасу.

Запустити передвиборчу кампанію

Про майбутній виступ президента в парламенті в оточенні Петра Порошенка заговорили ще наприкінці літа. Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко, коментуючи підготовку законопроекту про реінтеграцію Донбасу, зазначила, що це питання буде підніматися в посланні до народних депутатів.

За даними джерел "Апострофа", близьких до президента, у своїй промові Порошенко зробить акценти на двох головних темах – співробітництві з Європейським союзом і НАТО, а також підтримці парламентаріями необхідних реформ. Питанням деокупації Донбасу і війни на Сході України буде приділено менше уваги. Глава держави відчуває, що вирішити ці проблеми наразі йому не під силу, тому свідомо не буде зосереджуватися на них у своєму виступі.

У Адміністрації президента "Апострофу" таку інформацію коментувати відмовилися, але повідомили, що послання було готове ще 1 вересня.

Народні депутати від фракції "Блоку Петра Порошенка" також не розкривають карти. Перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко в коментарі "Апострофу" заявив, що не має жодного відношення до виступу Порошенка, тому йому нічого невідомо.

Тим часом, за інформацією джерел "Апострофа", АП покладає великі надії на це послання. Промову Порошенка перед депутатами в четвер можна буде вважати стартом його підготовки до президентських виборів, які повинні пройти в 2019 році, говорить співрозмовник видання.

Налякати нардепів

Політолог Анатолій Октисюк вважає, що говорити про президентські вибори ще зарано. Зараз же Порошенко спробує налякати парламентаріїв можливим розпуском, якщо ті будуть гальмувати голосування за реформи.

"Я сумніваюся, що Порошенко захоче розпускати ВРУ, з приводу чого переживає багато депутатів. Він може залякати. Або ж навпаки – дати сигнал, що ніяких дострокових виборів не буде, щоб заспокоїти парламент", - сказав експерт "Апострофу".

За інформацією джерел Анатолія Октисюка в АП, між рядків у посланні президента можна буде прочитати і його попередження на адресу нардепів: "Він буде говорити про боротьбу з корупцією, що назад дороги немає і немає недоторканних. І це можна розцінювати як сигнал, мовляв, якщо нардепи не будуть голосувати за необхідні законопроекти, то будуть мати проблеми з ГПУ".

Політичний експерт Олексій Голобуцький називає головною метою промови президента мобілізацію парламенту для голосування за реформи.

"Меседжі Петра Порошенка стосуватимуться реформ, боротьби з корупцією, боротьби з п'ятою колоною. Також порушуватиметься питання Донбасу і зміни його статусу. І у своєму виступі президент буде звертатися не тільки до депутатів, але і до українців. Він спробує очолити певний політичний порядок денний в країні", - розповідає політолог.

Обидва експерти зійшлися на тому, що після тривалих переговорів фракції підтримають заплановані реформи.

Згадати Донбас

Політолог Євген Магда припустив, що у своєму посланні Порошенко може згадати про зняття недоторканності з нардепів. Але ця тема не стане головним меседжем виступу. Більшу увагу, на його думку, все ж буде приділено ситуації на Донбасі.

"Я припускаю, що в промові Порошенка пролунає оцінка ситуації на Донбасі, бо вона всіх хвилює. Ця тема чутлива для України. І ситуація в країні не дозволяє президенту сказати про Донбас одним рядком. Також він може торкнутися і європейських перспектив України, руху вперед у відносинах з Європейським союзом", - сказав у коментарі "Апострофу" експерт.

Він додав, що Порошенко також повинен відреагувати на постійні звинувачення на свою адресу щодо повільного впровадження реформ.

"Виступ Порошенка має бути, з одного боку, глобальним, а з іншого – нести у собі якісь конкретні ініціативи і пропозиції, що дозволяють говорити про його стратегічне бачення розвитку України", - впевнений експерт.

Усе ж, на думку Євгена Магди, передумов очікувати бліцкригу реформ немає, а голосування за необхідні пакети законопроектів будуть проходити важко і не завжди з очікуваним результатом.

Читайте також

Новий старий Кабмін та перестановки в ОП: хто, куди, навіщо

Внаслідок переформатування уряду в Україні деякі звільнені міністри перейдуть на іншу роботу у владі

Умєрову дадуть нову посаду? Кого можуть призначити міністром оборони замість нього

Рустем Умєров перейде на посаду віце-прем'єра з питань ВПК, на посаді міністра оборони його замінить Олександр Камишін

Чи буде в Україні новий уряд: що кажуть у Раді

Депутати Верховної Ради скептично оцінюють можливі кадрові перестановки у Кабміні, вважаючи його філією Офісу президента