RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Яку серйозну загрозу представляє Росія для України і всього світу: на Заході назвали ключові моменти

Окупувавши частину України, Росія порушила основні принципи світопорядку і вважає допустимим проводити таку політику щодо інших країн.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів колишній глава Європарламенту, нині керівник місії ЄП щодо реформування Верховної Ради України Пет Кокс.

"Ключова проблема полягає в тому, що ви – незалежна держава, на яку Кремль дивиться крізь призму Донбасу й Криму, і це демонструє переконання Москви в тому, що ваш суверенний човен не вільний вирішувати, що він хоче робити. Вільна Україна зробила свій вибір – дивитися більше в бік Західної Європи, ніж у бік Москви. І це визначило її погляд про те, що вам не дозволено цього робити. Це і є причина, чому сталася інтервенція – як покарання, як урок", - вважає політик.

Також Кокс зазначає, що президент РФ Володимир Путін вважає допустимим втручання у внутрішні справи інших країн для захисту так званих "російських громадян", при тому що вони насправді є громадянами незалежних держав.

"Вони живуть у країнах Балтії, СНД і тут, в Україні. Але статут ООН своїм першим правилом має повагу до суверенітету інших держав-членів. І тим, кого жорстоко покарали за таку неповагу, був Саддам Хусейн після вторгнення до Кувейту. Президент Путін досягнув впливу через анексію Криму й конфлікт на Донбасі ще й через заперечення своєї причетності, тому я й сказав, що це цинічно. Адже, звісно, Росія залучена до конфлікту, і заперечення цього є цинізмом. Усі ці речі руйнують верховенство права та є фундаментальною неповагою до суверенітету вільної держави", - говорить політик, додаючи, що вторгнення в Україну стало фундаментальним порушенням принципів пристрою, закладеного після Другої світової війни.

В даному контексті він також зазначає, що цивілізовані країни будуються на принципах, серед яких основними є суверенітет і територіальна цілісність.

"Аргументи, якими Володимир Путін намагається виправдати себе, на кшталт "а як щодо Косова й Сербії?", ведуть в нікуди. Бо як тоді щодо імперії Габсбургів після Першої світової війни, до якої належала якась частина сучасних Угорщини, України й не лише їх? То як? Ми маємо спускатися цією дорогою й переписувати історію? Відповідь буде такою: ті, хто хочуть переписати історію, повинні її повторити. А історія 20 століття не варта повторення", - упевнений Кокс.

Детальніше читайте в інтерв'ю на "апостроф" - Путін поводиться цинічно, Донбасу загрожує важкий сценарій - європейський політик.