RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

За скільки, як і кого підкуповував Янукович в Європі: стали відомі прізвища і цифри

Оточення екс-президента України Віктора Януковича через офшори заплатило близько двох мільйонів євро за лобістські послуги високопоставлених європейських екс-політиків.

Про це пише DW з посиланням на документи слідства у США, які є в розпорядженні видання.

Повідомляється, що оточення Януковича оплачувало лобістську діяльність ряду колишніх високопоставлених європейських політиків, об'єднаних у неформальну "Габсбурзьку групу". Головою таємних лобістів Януковича був Альфред Гузенбауер.

Також відомо, що в групу входили екс-прем'єр Італії Романо Проді і, очевидно, екс-президент Польщі Александер Кваснєвський. Ідентифікація Гузенбауера і Проді можлива через те, що їх посади вказано в документі. У той же час про ймовірну роль Кваснєвського можна зрозуміти з того, що в документах йдеться про "представника глави Європарламенту у справі Тимошенко". Як відомо, у справі Тимошенко посередницька роль була делегована Європарламентом Пету Коксу і Олександру Кваснєвському.

Гузенбауер в інтерв'ю австрійському виданню Die Presse підтвердив отримання грошових коштів за участь в конференціях, хоча і стверджує, що менше, ніж зазначено в документах слідства. "Гроші перераховувалися раз на рік або раз на півроку, якщо я правильно пам'ятаю. Помісячно точно не платили. Ці кошти вказані в моїй податковій декларації", - сказав він.

З обвинувального акта і листування між членами команди Пола Манафорта і членами "Габсбурзької групи" відомо, що європейські екс-політики виступали на панельних дискусіях в авторитетних експертних центрах в Європі і США з написаними під диктовку радників Януковича промовами, а також оприлюднили в провідних світових друкованих виданнях авторські статті, написані консультантами українського екс-президента або співробітниками українського МЗС.

Головні меседжі виступів і статей: підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС має відбутися, незважаючи на ув'язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко та інші проблеми з демократією в Україні, інакше Київ опиниться в обіймах Москви. Для лобіювання інтересів української влади і Партії регіонів в Брюсселі був також створений "Європейський центр сучасної України". Діяльність фонду також координував Манафорт і оплачувалася вона через офшори.

Судячи з листування, гонорари іншим членам "Габсбурзької групи" повинні були складати близько 100 тисяч євро за чотири місяці. Всі кошти надходили через десятки офшорних компаній. На проплачених авторів і ораторів, за даними американського слідства, було витрачено близько двох мільйонів євро. Групу найнятих високопоставлених екс-політиків Манафорт представив своїм українським замовникам як "проект Супер-VIP".

Також лобісти повинні були зустрічатися з діючими чиновниками в Брюсселі і Вашингтоні. Зокрема, в їх обов'язки входило переконувати членів Конгресу США в тому, що вибори в Україні були "легітимними", а ув'язнення лідера опозиції Тимошенко - законне.

Ще 4 млн. євро було витрачено на послуги американських "приватних детективів", які підготували звіт, який повинен був довести світовій громадськості, що ув'язнення Тимошенко було нібито обґрунтованим і законним. Ще один мільйон був переведений PR-компанії, яка повинна була популяризувати цей звіт через світові ЗМІ.

В обвинувальному акті зазначається, що в період часу 2006-2015 роками Манафорт отримав десятки мільйонів доларів за лобіювання інтересів Партії регіонів та "Опозиційного блоку". Загалом через контрольовані полтіттехнологом офшорні компанії було проведено не менше 75 млн доларів. 30 млн дол. проходять у справі за звинуваченням у відмиванні грошей.

Як повідомляв "Апостроф", в США федеральна суддя прийняла рішення взяти під варту Пола Манафорта.