RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Українським військовим будуть платити натівську зарплату: у Зеленського розкрили план

Команда нового президента України Володимира Зеленського має намір запровадити в Україні грошове забезпечення військових за стандартами НАТО.

Про це "Громадському" розповів радник новообраного президента з питань безпеки і оборони Іван Апаршин.

"Ми хочемо запропонувати стандарти НАТО. Там у грошовому забезпеченні немає посадових окладів. Там є військове звання і вислуга років, зовсім інша процедура. А для того, щоб у солдата був стимул для росту, там є 9 категорій. Кожна категорія передбачає збільшення основних видів грошового забезпечення", - розповів він.

При цьому Апаршин зауважив, що наразі в Україні система працює інакше.

"У нас сьогодні структура грошового забезпечення — 30 відсотків за основними показниками і 70 відсотків надбавок та премій. Як так може бути? Далі — 65 відсотків виплачується всім за рішенням міністра оборони, а 35 виплачує командир. Я з вами в нормальних стосунках — я вам виплачую. Це неправильно. Тому коли вони повертаються в пункти постійної дислокації, їм же там не виплачують такі надбавки. Мені кажуть — 10 чи 12 тисяч нам не вистачає", - розповів радник Зеленського.

Такж він додав, що Україна планує в найближчі роки вийти на грошове забезпечення військових на рівні "тисяча євро і більше".

"За основними показниками грошового забезпечення — це три складові: за військове звання, за вислугу років та за посаду. За посаду — основний, і ця складова має бути 80 відсотків у грошовому забезпеченні. Там має бути сума тисяча євро і більше. А на надбавки та премії — решта суми. А коли частина приходить на передову, там діють не надбавки та премії, коефіцієнти. Це зовсім інша система грошового забезпечення", - резюмував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Апаршин назвав ключові військові питання, за якими вони домовилися з Зеленським.