RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, як Зеленський може використовувати референдум про мир з Росією

Команда президента України Володимира Зеленського виведенням в публічне поле ідеї про референдум з питання відносин з Росією стимулювала діалог в суспільстві, щоб відстежити думку більшості українців з приводу цієї теми.

Про це повідомляється в матеріалі "Референдум про мир з Росією: в чому небезпека ініціативи Зеленського".

Так, експерти в галузі міжнародних відносин і національної безпеки стверджують, що ні технічних, ні законних підстав для проведення референдуму в Україні та у нового керівництва країни, поки немає, тому він навряд чи відбудеться.

Експерти посилаються на ідею про референдум з питання інтеграції України в НАТО, яка дозволила визначити, що більшість українців лояльно ставляться до євроатлантичної інтеграції країни. Таким чином був використаний інструмент так званої "політичної мобілізації", коли воля народу визначається за рахунок негласного консенсусу.

У гіршому випадку, на думку аналітиків, референдум можна використовуватися як "прикриття громадською думкою" якихось спірних кроків у зовнішній політиці, зокрема, з питань дипломатичного або торгового зближення з Росією, однак такий варіант малоймовірний.

Як повідомляв "Апостроф", раніше п'ятий президент Петро Порошенко розкритикував пропозицію команди глави держави Володимира Зеленського провести референдум з питання взаємодії з РФ, назвавши її "капітуляцією".