RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Боротьба за крісло глави ГПУ: що відомо про кандидата Зеленського і навіщо він йому потрібен

Головний кандидат на пост генерального прокурора від команди президента Володимира Зеленського Руслан Рябошапка має необхідну для цієї посади освіту, однак при цьому його діяльність до появи в команді глави держави викликає багато запитань.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа" - "Боротьба за Зеленського: хто займе крісло генпрокурора".

Згідно з відкритими даними, Рябошапка народився в 1976 році, має диплом юриста, а також звання Заслуженого юриста України. Працював на різних посадах в Міністерстві юстиції, зокрема обіймав посаду керівника антикорупційного відділу. У 2010 році його призначають директором новоствореного Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабінету міністрів, однак через рік Бюро ліквідували. З 2013 року він став головою Департаменту аналізу антикорупційної політики в "Transparency International Україна".

У березні 2016 року став членом Національного агентства з питань протидії корупції, потім пішов з агентства, заявивши, що воно "в глибокій кризі".

Політичний експерт Петро Олещук в коментарі для "Апострофа" заявив, що призначення Руслана Рябошапки на пост генпрокурора стане логічним кроком з боку президента.

"Для Зеленського тут основний параметр - особиста довіра, і, очевидно, Рябошапці він довіряє. Він по максимуму намагається використовувати людей, які були з ним ще до обрання його президентом. Рябошапка має достатній рівень кваліфікації, для того, щоб цю функцію виконувати. Принаймні, з усього оточення президента він виглядає найбільш кваліфікованим для вирішення цього завдання", - сказав Олещук.

Політолог Ігор Петренко в розмові з "Апострофом" звернув увагу на ризики призначення Рябошапки главою ГПУ.

"Його діяльність в НАЗК була далеко неоднозначною. Крім того, якщо людина працювала в органах влади, до неї завжди є багато різних питань", - підкреслив Петренко.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Зеленський підтвердив чутки, що розглядає кандидатуру заступника голови ОПУ Руслана Рябошапки на посаду генерального прокурора.