RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Боротьба за Зеленського: хто посяде крісло генпрокурора

Зеленський близький до призначення свого генпрокурора

Зеленський близький до призначення свого генпрокурора Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що новим генеральним прокурором України може стати нинішній заступник керівника президентського Офісу Руслан Рябошапка. При цьому глава держави підкреслив, що це - не остаточне рішення, оскільки розглядається декілька кандидатур. "Апостроф" розбирався, "Who is Mr Riaboshapka", і у кого ще є шанси зайняти крісло генпрокурора.

Новим генеральним прокурором України може стати Руслан Рябошапка, який зараз обіймає посаду заступника голови Офісу президента. За словами президента Володимира Зеленського, Рябошапка - один з претендентів на пост генпрокурора.

"З самого початку моєї президентської кампанії я говорив, що Рябошапка - крутий фахівець, я бачу його одним з претендентів", - сказав Зеленський. Інших кандидатів на прокурорське крісло глава держави не назвав.

Сам Руслан Рябошапка дав зрозуміти, що готовий обійняти посаду, однак оцінив свої шанси як 50 на 50.

За інформацією ж "Апострофа", Рябошапка є креатурою голови Офісу президента України Андрія Богдана, який, і сам хотів би зайняти крісло генпрокурора.

"У нього великі амбіції і йому набридло знаходиться в тіні президента. Тому він серйозно задумався про те, щоб зайняти цей пост", - каже джерело в оточенні президента.

Якщо такий варіант не буде підтриманий главою держави і парламентом, то призначення саме Рябошапки - буде для Богдана найбільш прийнятним розвитком подій.

"Вони (Богдан і Рябошапка, - "Апостроф") довго сиділи в одному кабінеті в Кабміні, і через багато чого разом пройшли. Можна навіть сказати, що саме він ввів Рябошапку в команду, а не Данилюк, як багато хто думає", - каже співрозмовник видання, додаючи, що фактично і секретар РНБО Олександр Данилюк є протеже Богдана, який, таким чином, всіляко намагається стати монопольним каналом комунікації з президентом.

Читайте: Весільний прем'єр: яку гру затіває Коломойський за спиною у Зеленського

Борець з корупцією

Руслан Рябошапка до недавнього часу не був особливо відомий широкій публіці. Принаймні він істотно менше пізнаваний, ніж нинішній генпрокурор Юрій Луценко.

Рябошапка народився в 1976 році, закінчив Міжнародний Соломонів університет. Він дипломований юрист (має також звання Заслуженого юриста України). Професійну кар'єру розпочав у 1998 році у Міністерстві юстиції, в якому працював на різних посадах, зокрема, очолював Департамент законодавства про правосуддя, правоохоронної діяльності та антикорупційної політики.

Саме антикорупційна повістка стала для Рябошапки головною в його діяльності. У 2010 році його призначають директором новоствореного Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабінету міністрів. Втім, менш, ніж через рік Бюро ліквідували, і Рябошапка залишився без посади. Але не без роботи - в 2011-2003 роках він обіймав посаду заступника директора Департаменту юридичного забезпечення Секретаріату Кабміну, а в 2013-2014 роках - керівника Департаменту аналізу антикорупційної політики в неурядовій організації "Transparency International Україна".

З березня 2016 року по червень 2017-го Рябошапка був членом Національного агентства з питань протидії корупції (НАПК). З агентства він пішов за власним бажанням, заявивши, що НАПК, незважаючи на великий потенціал у тому, що стосується ефективної боротьби з корупцією в державі, опинилося у глибокій кризі. Його ж пропозиції з виведення агентства з цієї кризи не знайшли підтримки у колег.

Довіра і професіоналізм

Політичний експерт Петро Олещук вважає, що призначення Руслана Рябошапки на пост генпрокурора було б цілком логічним.

"Для Зеленського тут основний параметр - особиста довіра, і, очевидно, Рябошапці він довіряє. Він потрапив у абсолютно чуже для себе оточення і бачить всюди можливості підстави, що хтось буде працювати проти нього. Тому він по максимуму намагається використовувати людей, які були з ним ще до обрання його президентом (Рябошапка був радником Зеленського в ході президентської кампанії, - "Апостроф"), і ставити їх на ключові посади. При цьому Рябошапка має достатній рівень кваліфікації, для того, щоб цю функцію виконувати. Принаймні, з усього оточення президента він є найбільш кваліфікованим для вирішення цього завдання", - сказав Олещук у коментарі "Апострофу".

Політолог Ігор Петренко в розмові з "Апострофом" зазначив, що, якщо говорити про професійні якості Рябошапки, то плюс в тому, що він має юридичну освіту і працював у різних органах, пов'язаних з протидією корупції.

"При цьому його діяльність в НАПК була далеко неоднозначною. Крім того, якщо людина працювала в органах влади, до нього завжди є багато різних питань", - підкреслив Петренко.


Петро Олещук: "Для Зеленського тут основний параметр - особиста довіра, і, очевидно, Рябошапка він довіряє" Фото: president.gov.ua

Нова команда - нові завдання

Якщо остаточний вибір президента (а в підтримці парламенту при такому результаті на виборах пропрезидентської партії "Слуга народу" можна практично не сумніватися) все ж впаде на Руслана Рябошапку, яких дій можна від нього очікувати на посаді генерального прокурора?

За словами Петра Олещука, це багато в чому залежатиме від того, які завдання будуть перед ним поставлені.

"Продовження реформи, можливо, якась масштабна кампанія посадок - ми цього всього не знаємо", - зазначив він.

Ігор Петренко також вважає, що від особистості самого Руслана Рябошапки мало що залежатиме.

"Тут багато що залежить від логіки дій нової влади. У них був ворог - стара система, старі політики. На сьогодні вони практично всі пішли, а тому потрібно шукати нового ворога. Їм потрібен новий об'єкт, на який можна перемкнути увагу людей від імплементації якихось складних реформ. І цим ворогом можуть стати корупціонери всіх рівнів", - сказав фахівець.

Петренко також не виключає відкриття кримінальних проваджень, пов'язаних з фактами корупції, які мали місце не тільки за часів Петра Порошенка, що вже потроху відбувається, але й за часів інших президентів, "якщо за кимось є якісь хвости".

Водночас, можна очікувати, що ті кримінальні справи, які з тих чи інших причин гальмуються нинішнім керівництвом Генпрокуратури, з приходом нової команди будуть розморожені.

Прізвище не важливе

Потрібно розуміти, що Руслан Рябошапка може і не стати генпрокурором.

Петро Олещук вважає, що обмовка Володимира Зеленського, що Рябошапка - лише один з претендентів на офіс генпрокурора, може свідчити про те, що зараз відбувається певна "внутрішньокомандна боротьба" за цей пост. Ключову роль в даному питанні відіграватиме фактор особистої довіри.

"Навіть, якщо це буде не Рябошапка, це все одно повинен бути хтось, кому Зеленський довіряє на 100%, той, кого він знав ще до свого президентства", - переконаний експерт.

Ігор Петренко зі свого боку зазначив, що Генеральна прокуратура, виходячи зі змін, що відбулися за останні роки, не є дуже цікавою структурою. Він нагадав, що внаслідок реформи ГПУ втратила функції слідства, які були передані Державному бюро розслідувань (ДБР), хоча за нею залишилося представництво держобвинувачення в судах, що важливо.

При цьому Петренко висловив здивування, що президент чітко озвучив кандидатуру на одну з ключових позицій влади.

"Раніше це завжди тримали в таємниці, що, в принципі, є виправданим з точки зору того, щоб не виливалася купа бруду, компромату, - сказав він. У зв'язку з цим політолог не виключив, що прізвище Рябошапки була назване для того, щоб дати якусь кандидатуру для обговорення журналістам, а "самим продовжити реальне обговорення".

"Мені здається, що ми побачимо (в якості претендента на пост генпрокурора, - "Апостроф") зовсім інше прізвище", - резюмував Петренко.

І дійсно - обізнані співрозмовники "Апострофа" кажуть, що одним з найбільш ймовірних претендентів є нинішній в.о. голови Служби безпеки України і друг дитинства президента Іван Баканов.

Кажуть, що одним з найбільш ймовірних претендентів є друг дитинства президента Іван Баканов Фото: President.gov.ua

Сам Баканов вже заручився підтримкою колись впливових співробітників Генпрокуратури і також був би не проти змінити сферу діяльності. Найбільший спротив у зміні напрямку Баканова йде з боку все того ж Андрія Богдана.

Як відомо, публічно вже не раз з'являлася інформація, що між главою ОПУ і керівником СБУ назріває серйозний конфлікт і боротьба за вплив президента. Але незважаючи на це, Зеленський досить прихильний до Баканова і висловлює йому величезну довіру. У разі ж, якщо Зеленський підтримає саме такий сценарій розвитку подій, замінити Баканова на посаді глави СБУ може нинішній глава Служби зовнішньої розвідки України Владислав Бухарєв.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі