RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"Рабство" і позбавлення зарплат: які сюрпризи готують в Раді "слуги народу"

У партії "Слуга народу" планують ввести у Верховній Раді більше засобів контролю над народними депутатами.

Зокрема, в законопроекті "Про внесення змін до Регламенту ВРУ щодо приведення у відповідність до Конституції України" пропонується примусити кожного депутата знаходитися тільки в тій фракції, від політичної сили якої він пройшов до парламенту. У разі, якщо нардеп вирішить вийти з фракції, то за цим послідує покарання - позбавлення мандата.

Діючі норми законодавства також передбачають імперативний мандат, але в тому випадку, якщо депутат самостійно оголосить про свій вихід з фракції. Якщо ж сама фракція вирішила вигнати парламентарія, то він стає позафракційним і вже може сам вибирати, з ким йому йти далі. В "Слузі народу" мають намір змінити цю норму і також отримати повноваження для позбавлення мандата.

У той же час, джерела "Апострофа" в самій фракції визнають, що цей момент дискусійний і по ньому немає єдиної позиції.

"Існують побоювання, що прийняття таких норм призведе, грубо кажучи, до кріпацтва в парламенті, що не відповідає демократичним нормам", - йдеться в матеріалі.

Крім того, планується зміна кількості ініціаторів законопроектів. За нинішніми нормами кожен депутат може реєструвати від свого імені проекти законів. Планується, що подавати законопроекти зможуть тільки групи депутатів: кількість парламентаріїв буде залежати від кількості нардепів у найменшій фракції.

Крім того, в СН анонсували голосування за введення покарання для прогульників. Народних обранців, які пропускають більшу частину засідань Ради і комітетів протягом місяця, хочуть позбавити зарплати за цей період.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Штампувати закони: як "Слуги народу" вводять "кріпосне право" в Раді .