RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У мережі розкрили хитрість "Слуг народу" з недоторканністю: нічого не скасовується

Голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін розкрив прийом депутатів "Слуги народу" щодо скасування депутатської недоторканності.

Про це він написав у своєму блозі на Українській правді.

За словами Шабуніна, хоча нардепи виключили з Конституції норму про імунітет народних обранців, в КПК і закон про статус народного депутата залишаються норми, що вимагають дозволу парламенту для, наприклад, прослуховування або обшуку депутата.

"Якщо ці норми не прибрати, то навіть після вступу в силу змін в Конституцію, розслідувати депутатів буде майже неможливо. А як їх розслідувати, якщо для слідчих дій по них все одно треба дозвіл Ради? А якщо не можна нормально розслідувати, то до вручення підозри та затримання навіть не дійде. І що толку, що підозру тепер можна без дозволу Ради вручити, якщо зібрати для неї докази і далі буде майже не можливо?!" - пояснив він.

На його думку, схоже, що частина "слуг народу" все ж дуже хоче зберегти свою депутатську недоторканність.

"Це при тому, що і вони, і Зеленський обіцяли її скасувати. Так само вони обіцяли дозволити НАБУ самостійну прослушку і скасувати правку Лозового. Все це було в проваленому "слугами" законопроекті", - додав він.

Він наголосив, що після голосування частина депутатів запевняли, що заплуталися і повірили, що прослуховувати їх будуть без рішення суду.

"Більшої дурниці важко і уявити. Прослушка можлива лише з дозволу суду!" – зазначив Шабунін.

Відзначимо, що провалили голосування за скасування депутатської недоторканності, а також прослуховування для НАБУ і знищення "правок Лозового" 44 "слуги народу", а також фракції "Європейської солідарності", "Батьківщини" і "Оппоблока" повним складом.

Як повідомляв "Апостроф", мережа вибухнула влучними жартами і фотожабами, відреагувавши тим самим на перший день роботи нової Ради.