RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Глава ГПУ зробив важливу заяву стосовно гучного звільнення Горбатюка

Начальника управління спецрозслідування Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка було звільнено з ГПУ через те, що він відмовився писати заяву про атестацію за тією формою, яка передбачена законодавством.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка, яке найближчим днями буде опубліковане на сайті.

Окрім того, коментуючи ситуацію з Горбатюком, Рябошапка зазначив, що управління спеціальних розслідувань в цілому буде ліквідовано до 20 листопада, згідно з законодавством.

"Справи будуть передані до ДБР, частина - до НАБУ, можливо, частина до Національної поліції. Ті слідчі, які не захотіли йти на атестацію - будуть звільнені. Частина з них уже звільнена. Ті, хто захотіли працювати далі - пі шли на атестацію", - сказав Рябошапка.

За словами генпрокурора, було створено окремий департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 - 2014 роках.

"Це був невеликий підрозділ у складі великого главку. Ми виділили його в окремий самостійний підрозділ". - додав Рябошапка.

Щодо можливих причин Горбаюка відмовитись писати заяву про атестацію за формою, яка передбачена законодавством, генпрокурор однією з них назвав бажання уникнути відповідальності в момент, коли суспільство вимагає відповідей на питання, хто винний у розстрілах на Майдані.

"Скоро виповнюється шість років з моменту тих подій, а ми досі не маємо відповіді на це питання. Натомість розслідувались справи, пов’язані з водоканалами, відведенням земель, ще з якимись подіями, які трапились задовго до Майдану, наприклад будівництво приміщення для Генеральної прокуратури. На мою думку, неефективність використання ресурсів призвела до того, що не було акцентовано всі зусилля на тому, що цікавить суспільство найбільше", - додав Рябошапка.

Нагадаємо, що в середу, 23 жовтня, Генеральна прокуратура звільнила начальника управління спецрозслідування Сергія Горбатюка.

"Наказу не бачив, але по телефону з відділу кадрів повідомили про звільнення", - поділився Горбатюк з "Українськими новинами".

Горбатюк також зазначив, що має намір оскаржити це рішення.

"Поза всяким сумнівом буду оскаржувати. І заяви про злочин писати, тому що свавільно і незаконно звільнили. Він міг мене в офіс генпрокурора не брати, але звільняти ніяких правових підстав не було", - висловився прокурор.

Як повідомляв "Апостроф", раніше більше двох сотень співробітників Генеральної прокуратури відмовилися проходити переатестацію з метою переведення в Офіс генерального прокурора і будуть звільнені.