RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Рада хоче узаконити рух сігвеїв і гіроскутерів: що зміниться

У п'ятницю, 4 вересня, Верховна Рада зробила крок до унормування руху на дорогах користувачів персонального легкого електротранспорту - сігвеїв і гіроскутерів.

Як передає "Апостроф", про це стало відомо в ході засідання парламенту, яке транслює телеканал "Рада".

Так, законопроєкт №3023, який передбачає виведення користувачів у нову категорію учасників дорожнього руху, прийнято у першому читанні, його підтримали 268 нардепів.

Законопроект пропонує ввести нову категорію учасників дорожнього руху - "користувачі персонального легкого електротранспорту".

До них відносяться особи, які рухаються з використанням одно-, дво- або триколісного механічного транспортного засобу, який приводиться в рух за допомогою електричного двигуна - електричні скутери, cігвеї, гіроборди, гіроскутери і т. п.), крім інвалідних колясок та велосипедів, обладнаних електродвигунами).

Парламент також пропонує визначити їхні права та обов'язки:

  • особи, які керують персональним легким електротранспортом, отримають право їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їх відсутності - по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю;
  • будуть зобов'язані використовувати технічно справний і належним чином обладнаний персональний легкий електротранспорт;
  • рухатися по дорогах і спеціальних велосипедних доріжках попутно із загальним потоком транспортних засобів, а при можливості обладнати свій електротранспорт звуковим сигналом і світловідбивачами;
  • під часу руху у темну частину добу і в умовах недостатньої видимості повинні мати включену фару і виділити себе з допомогою світловідбивних елементів;
  • не перевозити пасажирів, якщо їх перевезення прямо не передбачено конструктивним рішенням виробника.

Ящко законопроект буде прийнято вцілому користувачам буде заборонено керувати персональним легким електротранспортом у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, які знижують їх увагу та швидкість реакції.

Як повідомляв "Апостроф", у Верховній Раді зареєстрували законопроект №4039, який допоможе побороти шахрайство недоброчесних продавців авто і захистити покупців. За "скручування" пробігу транспортних засобів пропонують ввести адміністративну відповідальність.