RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Зеленський ініціював розпуск КСУ: про що йдеться в законопроекті

У зв'язку з рішенням КСУ про скасування кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Законопроект опубліковано на сайті Ради.

Зеленський вважає рішення КСУ "нікчемним" і прийнятим "у власних інтересах". На його думку, воно не має належного обґрунтування. Також гарант пояснив, що таке рішення суду виходить за межі конституційного подання.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що Конституційний Суд шляхом маніпуляцій вдався до прийняття цього рішення.

Законопроект містить 2 статті: "Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах" і "Відновлення конституційного судочинства".

Першою пропонується визнати рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів".

Також пропонується повернутися до закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КСУ.

У другій статті йдеться про припинення повноважень складу Конституційного суду, який діяв на момент прийняття скандального рішення.

Відповідним суб'єктам пропонується почати процедуру відбору нових суддів. Новий склад пропонують вибирати відповідно до порядку, визначеного Конституцією України та законом України.

Як повідомляв "Апостроф", Державне бюро розслідувань викликало главу Конституційного суду Олександра Тупицького на допит. Слідство, зокрема, перевіряє участь глави КСУ у злочинній організації, вчинення в її складі злочинів і приховування їх.