RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні заблокували призначення переможців місцевих виборів: що відбувається

В Україні пройшли місцеві вибори, але Конституційний суд заборонив визначати їх переможців

В Україні пройшли місцеві вибори, але Конституційний суд заборонив визначати їх переможців Фото: Facebook

Конституційний суд України позбавив Національне агентство з попередження корупції (НАЗК) права доступу до державних реєстрів, які потрібні для проведення перевірки декларацій кандидатів на керівні посади в органи влади. Як повідомили в прес-службі НАЗК, таке рішення фактично блокує призначення переможців місцевих виборів, які пройшли в країні 25 жовтня. "Апостроф" розповідає, що означає таке рішення.

Що тягне за собою рішення КСУ

Після рішення суду у НАЗК немає можливості перевірити декларації кандидатів, а значить - поки діятиме заборона, в країні не відбудеться жодного офіційного призначення на керівні посади в органах влади.

У НАЗК поскаржилися на те, що тепер вони не можуть провести перевірку декларацій кандидатів, обраних на посади голів обласних, районних рад та їх заступників.

"Конституційний суд своїм рішенням не тільки знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату", - заявив глава відомства Олександр Новіков.

Крім того, "Апострофу" стало відомо, що Європейська комісія може почати механізм призупинення дії безвізового режиму для України після винесених Конституційним судом України рішень про скасування антикорупційних повноважень НАЗК, неконституційність окремих положень Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" та інших.

На що конкретно була накладена заборона

27 жовтня КС скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу "Декларування недостовірної інформації". У ній пропонувалося карати чиновників за придбання необгрунтованих активів вартість яких перевищує доходи більш ніж на 6,2 млн гривень.

Ініціювали заборону представники ОПЗЖ і "За майбутнє". Вони нарікали на те, що згідно з чинним законодавством в електронну декларацію слід вносити дані не тільки про себе, а й про членів сім'ї, які проживають з декларантом. З цієї причини декларанта можуть притягнути до відповідальності, якщо треті особи нададуть неточну або недостовірну інформацію.

Коли НАЗК все ж зможе перевірити декларації

Декларації перестали приймати з 18:00 28 жовтня і працювати реєстр не буде до тих пір, поки Рада не прийме новий закон, який надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

Таким чином, поки цього не відбудеться в Україні не зможуть призначити новообраних керівників органів влади.

За даними ЦВК, остаточні результати виборів офіційно оголосять до 30 жовтня максимум. При цьому заяву в комісії про це зробили ще 25 жовтня. З тих пір з'явилося безліч нюансів, які можуть відстрочити підведення підсумків.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України