RU  UA

Арестович описав кроки для завершення війни на Донбасі на початку 2021 року

Спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович прокоментував заяву глави української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леоніда Кравчука про завершення війни на Донбасі і зазначив, що відхід російських військ з Донбасу може відбутися в січні 2021 року.

Про це він розповів в інтерв'ю Апостроф TV.

За словами Арестовича, існує план, який передбачає врегулювання ситуації на Донбасі і виведення з території ОРДЛО російських військ.

"Це план української сторони. Це не вже досягнуті домовленості, під якими сторони поставили підписи. Там треба знати передумови цього всього. По-перше, це угоди, які були досягнуті в Нормандському форматі ще за часів президента Петра Порошенка. По-друге, це угоди, яких досяг президент Володимир Зеленський, а також лідери країн Нормандської четвірки 9 грудня 2019 року. Передумовою є також те, що російська сторона взагалі заблокувала діяльність трьох чи чотирьох підгруп ТКГ у вересні цього року. Вони влаштували демарш і сказали, що Верховна Рада скасувала вибори в ОРДЛО, і це камінь спотикання, скажімо так. Оскільки існує нагальна потреба виконувати домовленості, а є технічні питання, наприклад, утримування полонених, розмінування, гуманітарний аспект, то всі три сторони – ОБСЄ, ми і росіяни – досягли домовленостей, що ми запропонуємо більш конкретний план дій щодо виконання того, про що домовилися з 2016 року", - пояснив Арестович.

Спікер української делегації в ТКГ заявив, що 10 листопада ОБСЄ надасть свою думку щодо обох планів на засіданні ТКГ.

"Зараз вони взяли на вивчення обидва документи. Коли ми кажемо про завершення війни на початку року, це означає, що ми даємо можливості і ОБСЄ, і росіянам внести власні пропозиції щодо кожного пункту і викласти власну позицію, зберегти там якісь свої інтереси тощо. Чи буде це 5 січня – 25 січня, чи це буде 10 січня – 5 лютого, не так вже й важливо, насправді", - наголосив Арестович.

Більш детально про завершення конфлікту на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": "Є певні ознаки того, що Путін хоче закінчити цю війну - Арестович".