RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Реформа СБУ може завдати мільярдних збитків: у відомстві уточнили важливий момент

При скороченні чисельності співробітників Служби безпеки України, яку передбачає реформа спецслужби, з держбюджету доводеться заплатити вихідну допомогу в розмірі 6-10 млрд гривень.

Такі цифри навів радник голови СБУ Андрій Василенко, витримки виступу якого на YouTube-каналі Cafe Elephant публікує "Апостроф".

За його словами, "реформатори" СБУ вирішили різко скоротити особовий склад служби вдвічі, не враховуючи при цьому необхідність провести разові виплати звільненим співробітникам, на які знадобиться значні кошти.

"У законопроекті, який очікує другого читання, встановлений термін в три роки на відповідне скорочення. З точки зору Мінфіну, це не зовсім реально з тим станом бюджету, який є зараз. У чому проблема? При звільненні людей з військової служби, яку люди проходили в СБУ, треба платити вихідну допомогу, невикористані відпустки, всі соціальні гарантії відповідно до закону. Якщо порахувати ці суми і помножити їх на умовні 10 тисяч звільнених, вийде від 6 до 10 млрд гривень ", - підрахував Андрій Василенко.

Тому, на його думку, слід було б розтягнути цей процес на 7 років, щоб скорочення відбувалося природним шляхом: люди б звільнялися від служби за вислугою, по догляду на пенсію або переходу на іншу роботу.

При цьому він підкреслив, що при такому скороченні українська спецслужба буде серйозно відставати за кількістю своїх співробітників від сусідніх Росії та Білорусі.

"Склад СБУ - це зараз приблизно 20 тисяч осіб. Ця цифра формувалася з розрахунку від кількості завдань, навантаження, а також сил і засобів, які використовуються проти нас. Загальна кількість ФСБ Росії і КДБ Білорусі становить 220 тисяч осіб. Не всі займаються Україною, але якщо цю цифру розділити на п'ять, отримаємо відповідну цифру ", - пояснив Василенко.

Детальніше про те, якою має бути реформа спецслужби читайте в матеріалі "Апострофа": Обрізати функції і зняти погони: у чому підводні камені реформи СБУ