RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Зеленський затвердив стратегію деокупацію Криму: про що в ній ідеться

У середу, 24 березня, президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 "Про Стратегію деокупацію і реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".

Про це повідомили на офіційній сторінці глави держави.

Як сказано в повідомленні, цей документ визначає "комплекс заходів дипломатичного, військового, економічного, інформаційного, гуманітарного та іншого характеру, спрямованих на відновлення територіальної цілісності, державного суверенітету України в міжнародно визнаних кордонах шляхом деокупації та реінтеграції Криму". Також в Стратегії визначено пріоритети для держави щодо захисту прав і свобод людини, порушених внаслідок тимчасової окупації Кримського півострова.

Згідно зі Стратегією, в рамках державної політики щодо забезпечення деокупації території Криму Україна ініціює міжнародний переговорний процес щодо визначення модальностей звільнення тимчасово окупованої території і відновлення на цій території конституційного ладу України, грунтуючись, зокрема, на положеннях Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а також на результатах діяльності Кримської платформи.

"Україна засновує і розвиває Кримську платформу як ключовий зовнішньополітичний інструмент консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на деокупацію і відновлення територіальної цілісності України, подолання наслідків, викликаних тимчасовою окупацією Російською Федерацією АР Крим та міста Севастополя, а також захисту прав та інтересів громадян України", - сказано в тексті цього документа.

У прес-службі президента наголосили, що цей документ дає чіткий сигнал міжнародній спільноті, що "Україна є послідовною у своїх діях щодо відновлення територіальної цілісності, порушеної внаслідок нехтування Російською Федерацією своїх міжнародних зобов'язань". Він також є закликом до об'єднання міжнародних зусиль у захисті норм міжнародного права і розбудови миру і безпеки в Європі.

Детальніше про проект РНБО щодо стратегії деокупації та реінтеграції півострова читайте в матеріалі "Апострофа": Як Зеленський планує повернути Крим: нова стратегія деокупації