RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Баканов побачив російський слід в акції протесту під ОПУ 20 березня, ексклюзивні фото документа

Російські спецслужби використовують будь-який привід для дестабілізації в Україні, в тому числі шляхом розхитування протестних настроїв, що є одним із методів гібридної війни. СБУ інформувала правоохоронні органи про можливі сутички та порушення під час акції протесту 20 березня біля Офісу президента, до яких може бути причетна РФ.

Про це заявив голова СБУ Іван Баканов під час виступу у Верховній Раді.

"Я підтримую, коли люди активно проявляють свою громадянську позицію. Це свідчить про зрілість і демократичність нашого суспільства. Однак є і зворотний бік цієї медалі. Гібридна війна – наша реальність сьогодні, а розхитування протестів – один із її інструментів", – заявив Іван Баканов.

Він наголосив, що СБУ має достатньо інформації, щоб стверджувати, що російські спецслужби в постійному режимі моніторять суспільно-політичну ситуацію в Україні і намагаються використати будь-які приводи на свою користь. При цьому учасники акцій протестів можуть навіть не здогадуватись, що їхні активні дії використовуються в інформаційній війні ворожими спецслужбами.

Він підкреслив, що напередодні акції 20 березня СБУ інформувала колег з інших правоохоронних органів про можливі сутички та порушення. Адже функція охорони громадського порядку і державних об’єктів покладається на Національну поліцію та УДО.

"СБУ робить усе можливе, аби завчасно зняти з порядку денного чи нейтралізувати будь-які загрози державній безпеці. Але протидіяти їм стане значно простіше, коли саме суспільство буде орієнтуватись на пошук єдності, а не на розпалювання конфліктів, штучно інспірованих ззовні", – підкреслив Іван Баканов.

Як повідомляв "Апостроф", організатору акції під Офісом президента, де відбулися заворушення, лідеру руху "Гонор" Сергію Филимонову пред'явлено підозру по ст. 296 ч. 4 - "хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень". За таке порушення загрожує позбавлення волі на термін від 3 до 7 років.

Також за порушення громадського порядку під час акції на підтримку засудженого за викрадення людини активіста Сергія Стерненка 20 березня біля стін Офісу президента в Києві ще на трьох учасників складено протоколи про адміністративні порушення.