RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Бізнес" в Криму, злив даних ЗСУ і вербування агентів: в чому підозрюють Медведчука і Козака

У вівторок, 11 травня, голова СБУ Іван Баканов і генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомили на брифінгу подробиці підозр, які були спрямовані за місцем проживання та роботи, народним депутатам від партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.

"Апостроф" розповідає всі подробиці.

В СБУ заявили, що обидва фігуранти відсутні за місцем проживання, тому безпосереднє вручення письмових повідомлень про підозру було неможливо. В спецслужбі отримали аргументовані докази протиправної діяльності і співпраці даних осіб з країною-агресором і назвали головні пункти звинувачення.

Родовище в Криму

За версією слідства, фігуранти у 2015 році вступили в попередню змову з чиновником уряду Росії - для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря, який є морською економічною зоною України, тимчасово окупованою РФ.

"Після анексії півострова, окупанти почали якусь "націоналізацію" підприємств, ресурсів та іншого майна. Стартував процес незаконної перереєстрації юридичних осіб. І українські політики долучаються до розробки родовища на окупованій території і фактично допомагають державі-агресору, яка це родовище і забрала!" - пояснив подробиці голова СБУ Іван Баканов.

На брифінгу також було продемонстровано аудіозаписи розмов, на яких обговорюються деталі перереєстрації київського ТОВ "Нові проекти" в РФ і отримання ним договорів і ліцензій за російським законодавством.


Глава спецслужби зазначив, що результати експертиз підтвердили справжність голосу Віктора Медведчука і його почерк у поправках до листа Путіну від імені підприємства.

В СБУ вважають, що таким чином було завдано шкоди економічній безпеці України, відбулося розграбування національних цінностей на окупованій території.

Військові секрети

Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам Російської Федерації відомостей, що містять державну таємницю.

"Цей епізод стався в серпні 2020 року. Пан Медведчук направив Козаку, який тоді перебував на території Росії, секретні дані про розташування прихованого військового підрозділу Збройних Сил України, його особовий склад, бойову підготовку. Інформація передбачалася для спецслужб Російської Федерації", - повідомив з цього приводу Іван Баканов.

"Промінь" руского міра

Також СБУ розслідує проведення підривної діяльності проти України в контексті розробки антиукраїнського проекту "Луч".

"На перший погляд, мова йде про створення організації, яка буде тісно займатися українською, які їдуть працювати і вчитися в Росію. Але справжня мета - створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього "Променя" - збирати персональні дані Української, вербувати їх, впливати на внутрішню політику нашої держави, поширювати пропаганду. тобто, це - антиукраїнської проект", - зазначив Іван Баканов.

Таким чином Медведчук і Козак підозрюються в скоєнні державної зради і замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 та ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, раніше РНБО України ввела економічні санкції відносно Віктора Медведчука, Тараса Козака та низки афілійованих з ними компаній.