RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

В Україні створили Бюро економічної безпеки: чим воно буде займатися

У середу, 12 травня, Кабінет міністрів прийняв постанову про створення в Україні нового правоохоронного органу - Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке буде поєднувати повноваження СБУ та податкової міліції у сфері боротьби з економічними злочинами.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на сьогоднішньому засіданні уряду.

За його словами, Бюро економічної безпеки "буде займатися всіма злочинами в сфері економіки".

Відповідно до закону "Про Бюро економічної безпеки України", який набув чинності 25 березня 2021 року СБУ передасть новому органу невластиві спецслужбам функції з розслідування корупції та злочинів у сфері управління і економіки. Також БЕБ буде виконувати функції ліквідованої податкової міліції.

Директора БЕБ призначатиме терміном на 5 років Кабінет міністрів за поданням прем'єр-міністра після того, як відбудеться відкритий конкурс на цю посаду. Кандидатів відбирає конкурсна комісія, до якої входять по три представники від Ради національної безпеки і оборони, Верховної ради і Кабміну.

Директору БЕБ заборонено очолювати цей орган два терміни поспіль. За діяльністю БЕБ стежитиме Рада громадського контролю, яка буде вивчати звіти директора та надавати свої висновки.

На потреби створеного правоохоронного органу в 2021 році передбачено 587 млн гривень.

Як повідомляв "Апостроф", при скороченні чисельності співробітників Служби безпеки України, яку передбачає реформа спецслужби, з держбюджету доведеться заплатити вихідну допомогу в розмірі 6-10 млрд гривень.