RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Членство в НАТО і ЄС, "Північний потік 2" і вигідні друзі: що сказав Зеленський на форумі

У понеділок, 5 липня, президент Володимир Зеленський виступив на всеукраїнському форумі "Україна 30. Міжнародна політика" і висловився щодо низки важливих тем.

"Апостроф" зібрав головні тези виступу.

Війна і мир

Зеленський заявив, що його головна мета на президентській посаді - мир в Україні:

"Мир не десь, а мир на українській землі - моя головна мета як президента України. Протидія агресору, забезпечення суверенітету, відновлення територіальної цілісності України - найвищий пріоритет нашої роботи".

"Незаконна анексія Криму з боку Російської Федерації і війна в Донбасі - це виклик для всіх, для всього демократичного світу. Формування сильного "зовнішнього фронту" нашої держави - це завдання кожного дипломата. Від аташе до посла. Приватне завдання міністра закордонних справ. І моя задача також ".

Про Крим і Чорноморський регіон

Деоккупація півострова залишається серед головних зовнішньополітичних пріоритетів.

"Перетворення Криму на військову базу на Чорному морі повністю руйнує архітектуру безпеки в регіоні. Протидія цьому потребує нашої активності і консолідації зусиль міжнародного співтовариства", - сказав президент.

Він нагадав, що для посилення міжнародного тиску на Росію створюється Кримська платформа, перший саміт якої відбудеться 23 серпня.

Зеленський також вказав на важливість протидії Росії в Чорноморському регіоні.

Членство в ЄС і НАТО

За словами президента, Україна і український народ зробили достатньо для отримання від ЄС і НАТО підтвердження, коли і як Україна стане членом Євросоюзу і Альянсу:

"Для нас НАТО - гарантія безпеки перш за все. І запорука добробуту. Україна і український народ, я вважаю, вже досить зробили, щоб отримати від наших партнерів чіткі підтвердження того, коли і як Україна буде членом ЄС і НАТО".

Згідно з останнім опитуванням, більшість українців підтримують вступ України в ЄС і НАТО.

Про "Північний потік 2"

Зеленський закликав країни Європи об'єднатися проти будівництва російського газопроводу як загрози їх енергетичній безпеці:

"Слід і далі протидіяти реалізації проекту і залучати до цієї складної боротьби всіх партнерів. Не тільки Україна - вся Європа повинна об'єднуватися, щоб протидіяти цій енергетичній загрозі".

З ким вигідно дружити

Зеленський назвав країни, з якими Україні "вигідно дружити". Це США, Велика Британія, Канада, Німеччина, Франція, Туреччина, Канада, Китай, Латвія, Литва, Естонія, Румунія, Молдова, Грузія, Азербайджан, Індія, Японія та Бразилія.

Він наголосив також, що Україна недостатньо уваги приділяє країнам Азії та Африки.

Читайте також матеріал "Апострофа" Перемога без результату: скільки ще буде нас "маринувати" НАТО .