RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні запровадили примусову вакцинацію: коли і для кого почне діяти наказ МОЗ

У четвер, 7 жовтня, український МОЗ зареєстрував у Мін'юсті наказ, в якому затвердив перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Згідно з наказом від 04.10.2021 за №2153, на період дії карантину, встановленого Кабміном, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, обов'язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • установ вищої, післядипломної, професійної перед вищою, професійно (професійно-технічної), загальної середньої, в тому числі спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, установ спеціалізованої освіти і наукових установ незалежно від типу і форми власності.

Наказ набуває чинності через місяць з дня його публікації, тобто з 8 листопада.

Працівники закладів освіти та органів виконавчої влади, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати.

Цікаво, що МОЗ не включив медиків до списку професій, представники яких обов'язково мають пройти курс вакцинації. Глава відомства Віктор Ляшко пояснив це тим, що 80% медиків і так щеплені. Окрім того, його словами, "є питання доступності до медичної допомоги".

Наприклад, у лікарні можуть бути два реаніматолога. Якщо їх обох усунуть від роботи через те, що вони не щеплені, то виконувати їхні обов'язки буде нікому.

Водночас зазначимо, що чимало медиків негативно ставляться до вакцинації проти коронавірусу.

Сайт "Апостроф" повідомляв, що петиція про запровадження кримінальної відповідальності за примусову вакцинацію набрала більш як 25 тисяч голосів. Тепер її повинен розглянути президент Володимир Зеленський.