RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Нічні удари ворога та нова техніка ЗСУ на полі бою: хроніка війни 25 липня

Український народ 152-ту добу дає відсіч російському вторгненню. Ворог вже зазнав багатотисячних втрат у живій силі та техніці, але досі намагається захоплювати нові території. У відповідь ЗСУ знищують склади боєприпасів, місця дислокації та командні пункти противника.

Західні експерти розмірковують, коли українські військові перейдуть у наступ, а окупанти тим часом б'ють по мирних жителях. У ніч проти понеділка, 25 липня, ворог завдав ракетно-бомбового удару по південних регіонах країни, проте успішно відпрацювали вітчизняні Повітряні Сили. Крім того, у ЗСУ на передовій з'являються нові зразки західної бойової техніки, покликаної змінити баланс сил на полі бою.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 24 липня


23:38 Російські війська вивозять зі шкіл на тимчасово окупованих територіях Харківської області українські підручники та літературу. Знищенню, за рішенням окупантів, підлягають навіть казки. Те саме відбувається і в захопленому Ізюмі.

23:30 Росія знімає зі зберігання десятки САУ 2С7 “Пион” на 94-му арсеналі в Омську. На початку квітня було зафіксовано на зберіганні 170 одиниць, у липні залишилося 110 одиниць. 2С7 "Піон" призначений для знищення особливо важливих об'єктів в тактичній глибині на відстані до 47 км.

23:16 На Київщині СБУ затримала чергового колаборанта який співпрацював з окупантами.

23:05 Словаччина розгляне можливість надання Україні 11 винищувачів МіГ-29, заявив міністр оборони Ярослав Надь.

22:30 Шоумен та волонтер Сергій Притула записав відеозвернення до простих росіян.

22:05 Білорусь, напевно, готується до вторгнення. Вже 1000 мішків закуповує Міноборони республіки для своїх майбутніх "200-х".

21:55 Колишнього командувача Сил спецоперацій Галагана призначили першим заступником керівника Центру спеціальних операцій "А" СБУ для оновлення Служби безпеки, повідомив Зеленський.

21:30 Володимир Зеленський: "Сьогодні ми побачили чергові газові погрози Європі. Навіть попри поступку щодо турбіни для "Північного потоку" Росія не збирається відновлювати постачання газу європейським країнам, як вона зобовʼязана за контрактами. І це відверта газова війна, яку Росія веде проти обʼєднаної Європи. Їм байдуже, що буде з людьми, як вони страждатимуть – від голоду через блокування портів чи від зимових холодів і бідності... Чи від окупації. Це просто різні форми терору".

21:09 У Донецьку в районі Путилівки приліт. Можливо, чергове влучення HIMARS.

20:54 У Росії хочуть свій міжнародний трибунал із Сирією, Болівією та Іраном. Відповідну пропозицію озвучив голова слідчого комітету РФ Бастрикін. Сирію, Іран та Болівію він назвав "країнами з незалежною позицією", а трибунал за участю західних країн - "несправедливим".

20:42 Відео бою від бійця другого батальйону ССО "Азов".

20:39 Протягом дня російські війська кілька разів обстріляли Криворізький район Дніпропетровської області. Окупанти вдарили зі ствольної артилерії по Великій Костромці. На щастя, ніхто не постраждав.

20:30 У Києві наклали арешт на частину ТРЦ вартістю понад 1,2 мільярда гривень. Його власниками є члени уряду Росії. Ймовірно, йдеться про ТРЦ "Мармелад".

19:58 Рєзніков заявив, що Україна зараз веде переговори з однією з європейських країн щодо постачання німецьких бойових танків Leopard 2. Перші танки використовуватимуть для навчання українських військових на полігонах у країнах Балтії.

19:42 В Чернігівській області біля 19:00 росіяни обстріляли із "градів" територію біля села Михальчина Слобода (Новгород-Сіверська громада). Нарахували 12 вибухів / “приходів”. Інформація про втрати серед населення та руйнування уточнюється.

19:25 Черговий ворожий Су-25 ("Грач") відправився в пекло завдяки підрозділу 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади. Вчора січеславці також збили Су-25, а сьогодні "приземлили" російський вертольот "Алігатор".

18:47 На Запоріжжі окупанти КАМАЗом переїхали цивільний автомобіль. Двоє дорослих та дитина загинули на місці. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

18:26 Європейський інвестиційний банк надасть Україні 1,59 мільярда євро. Гроші підуть на ремонт пошкодженої інфраструктури та інші критично важливі проекти. 1,05 мільярда євро будуть надані негайно. Гроші спрямують на підтримку стратегічних підприємств, термінових заходів в енергетиці та відновлення пошкодженої інфраструктури ЖКГ. Друга частина в розмірі 540 мільйонів євро виділена на проекти у сфері енергетики, транспорту і дорожнього будівництва.

18:00 На Одещині завтра прощатимуться із трьома підполковниками: Олександром Дайнеком, Валентином Сергієнком та Віталієм Бондарєвим, які загинули 23 липня. Цього ж дня поховають командира 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Віталій Гуляєва.

17:34 Генеральний секретар НАТО анонсував новий пакет допомоги Україні, який включатиме сотні переносних комплексів для протидії безпілотникам.

"НАТО надасть комплексний пакет допомоги, включаючи засоби захищеного зв'язку, паливо, медикаменти та захисні жилети, обладнання для захисту від мін, хімічних та біологічних загроз, а також сотні переносних протибезпілотних комплексів. У довгостроковій перспективі ми допоможемо Україні перейти від техніки радянських часів до сучасної техніки НАТО, покращити оперативну сумісність та ще більше зміцнити її інститути оборони та безпеки", – заявив Столтенберг.

17:28 Ось так виглядатимуть безпечні зупинки у Харкові. Їх почнуть встановлювати впродовж двох-трьох тижнів.

17:15 Українські аеродроми зможуть приймати американські винищувачі F-16 після переобладнання, заявив міністр оборони Олексій Резніков:

"У нас є шанс, що наші льотчики почнуть опановувати вже сучасну генерацію літаків. А які це будуть літаки... Усі мріють про F-16, я теж про них мріяв би, але треба буде щось зробити з аеродромами. Тому я думаю, що ми будемо здатні приймати і літаки такого класу".

16:47 Очевидці повідомляють, що у Новоолексіївці третій день вантажать техніку, яка йде у бік Херсона. Уся техніка з емблемою "V". Поспішають перегнати через мости, які ще не знищили ЗСУ?

16:24 У Бердянську в районі заводу "Південгідромаш" пролунав вибух.

16:12 Центр розвитку стартапів 1991 року в Маріуполі та будинок біля нього до і після "російського визволення".

15:50 Очільник ГУР Кирило Буданов очолюватиме комітет з питань розвідки при президенті після того, як з цієї посади звільнили Руслана Демченка.

15:18 Сьогодні на Волині українські військові збили два БПЛА. Уламки одного з них пошкодили приватні будинки. Внаслідок падіння уламків є жертви. Одна людина загинула, кілька поранених перебувають у лікарні, повідомив губернатор Юрій Погуляйко.

15:10 Лукашенко заявив, що співробітники Державної інспекції охорони тваринного та рослинного світу, тобто єгері, повинні бути готові у разі потреби стати під рушницю для захисту Білорусі. За його словами, потрібні тисячі "міцних, надійних мужиків".

14:30 Голова Слідкому РФ Олександр Бастрикін заявив, що окупанти порушили 1300 кримінальних справ проти керівництва України та командування ЗСУ. Усього 92 командирам та їх підлеглим висунуто звинувачення. Оголошено у розшук 96 осіб, зокрема 51 командира ЗСУ.

За його словами, для формування т.зв. "міжнародного органу правосуддя" Росія хоче залучити й інші країни - Сирію, Іран та Болівію. "Демократичні" країни, нічого сказати.

13:20 При звільненні Херсона від російських окупантів ЗСУ не буде вдаватися до танкових проривів, вважає військовий експерт Денис Попович.

За його словами, із допомогою високоточної зброї, вправної роботи диверсійних групп українські військові будуть нищити логістичні ланцюжки, вибивати склади, бити по мостах, знищувати командні пункти, вантажівки з боєкомплектом та провіантом.

"Будемо просуватися вперед жаб'ячими стрибками - так як робили це кілька років у "сірій зоні" Донбасу. Бити ворога не прямим ударом по пиці, а приховано, нижче колін, але так, щоб ноги підкосилися, щоб він сам знявся та пішов", - каже Попович.

12:55 Три німецькі зенітні самохідні артилерійські установки "Гепард" із 15 вже перебувають у розпорядженні Збройних сил України, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

12:30 Зеленський звільнив Демченка з посади пршого заступника секретаря РНБО. Демченко — один з тих, хто лобіював підписання Харківських угод з Росією. У 2010 році був заступником голови МЗС.

Харківські угоди продовжили строк перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

Руслан ДемченкоФото: РНБО

11:45 Польща передала Україні танки PT-91 Twardy, заявив речник Агентства озброєнь Міноборони Польщі Кшиштоф Платек.

11:30 Артилерія 93-ї бригади ЗСУ "Холодний Яр" під Ізюмом Харківської області знищила від п'яти до семи танків окупантів. Процес їхньої "денацифікації" потрапив на відео.

11:00 Ремонт багатоповерхівок російськими підрядниками дедалі нагадує сліпе виконання за методичкою, пише радник голови окупованого Маріуполя Андрующенко. По вул. Італійській, 141, окупанти провели заміну вікон. Будівля має влучання артилерійського снаряда, яке порушило несучу конструкцію будинку. Фактично будівля має бути визнана аварийною та люди переселені, тому що за такого ураження є загроза обрушення.

10:30 У разі взяття росіян у котел під Херсоном, Росія може почати бити українськими портами та мостами.

Заступник директора Центру армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь заявив, що зараз Україні потрібно розгорнути багатошарову та комплексну систему ППО, здатну захистити порти та мости від крилатих та балістичних ракет.

"Потрібно негайно вирішувати питання щодо ППО. У ситуації, коли німецькі IRIS-T SLM знову затримуються, треба отримувати NASAMS і більше. Зараз це було б ідеально", - сказав він.

10:10 ФСБ заявила, що нібито зірвала операцію української військової розвідки з вербування російських льотчиків та викрадення бойових літаків, повідомляє РБК. За версією спецслужби, ГУР МОУ намагалася переконати російських льотчиків викрасти літаки, обіцяючи натомість гроші та громадянство країни ЄС.

ФСБ стверджує, що штурмана літака, який мали викрасти в Україну, планувалося отруїти клофеліном, для чого препарат доставили у Волгоград.

09:25 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.07 орієнтовно склали:

  • особового складу 39700 (+180) осіб ліквідовано;
  • танків ‒ 1730 (+8) од;
  • бойових броньованих машин ‒ 3950 (+8) од;
  • артилерійських систем – 876 (+7) од;
  • РСЗВ - 257 (+2) од.

08:55 Вночі окупанти вдарили по цивільних об’єктах Чугуєва - школа, будинок культури. У одному з приміщень перебували люди, які опинилися під завалами, тро3 людей рятувальники вже звільнили, ушкоджень немає. Усі профільні служби продовжують далі працювати на місці.

У Харкові Штаб оборони міста обстрілів не зафіксував, повідомляє голова ОДА Олег Синєгубов.

08:35 Велика Британія має намір передати Україні 36 гармат великого калібру L119 та 72 тисячі снарядів до них.

08:13 Більше, аніж 1044 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 25 липня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося - 358. Зросла кількість поранених - понад 686, повідомляє Офіс генпрокурора.

07:30 Українські військові відбили штурмові дії в напрямках Берестове – Івано-Дар’ївка та Верхньокам’янка – Івано-Дар’ївка та змусили окупантів відкотитися назад.

Штурм у напрямку Вершина – Луганське завершився для ворога провалом та відходом назад, повідомляє Генштаб ЗСУ.

06:55 За ніч було обстріляно Дніпро, Запоріжжя та Харківську область. За даними українських ЗМІ, обстрілів також зазнали Миколаїв, Чугуїв, Макіївка та Донецьк. Про загиблих та постраждалих не повідомляється.

06:30 У Польщі зібрали близько 5 млн доларів на безпілотник Bayraktar для України. Раніше планувалося зібрати меншу суму, але організатор збору вирішив не зупиняти прийом коштів.

Ті гроші, які не будуть використані для придбання безпілотника, надішлють на допомогу ЗСУ.

06:25 За тиждень з 18 по 24 липня ЗСУ знищили 21 склад боєприпасів ворога, 17 баз та два командні пункти.

06:05 Усі 100% російських ракет "Калібр", випущені РФ вночі по Україні, були успішно знищені і не досягли цілей, повідомляють Повітряні Сили ЗС України. Одна ракета "Калібр" коштує близько 6,5 млн. доларів. Росія випустила 4 ракети на суму близько 25 млн доларів.

06:00 На ранок понеділка, 25 липня, карта зони бойових дій виглядає так:

05:30 Перші 6 ЗРК Stormer HVM прибули на фронт. Вони засікають літаки та вертольоти ворога на відстані 18 км та 8 км відповідно. За російського панування в повітрі наступ України в степових умовах півдня України може бути вразливим. І британські ЗРК покликані частково нівелювати цю перевагу.