RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Реформа 5655: з Європарламентом і зацікавленими сторонами всередині країни буде діалог - Мінвідновлення і комітет ВР

Мінвідновлення та Комітет Верховної Ради з питань будівництва та містобудування беруть на себе політичну відповідальність за розробку, ухвалення та втілення в життя положень законопроекту 5655 про містобудівну реформу.

Такий висновок можна зробити з відповідей заступниці голови Мінвідновлення Олександри Азархіної та голови комітету ВР Олени Шуляк під час Конференції з демократичного врядування-2023, організованого USAID і Міжнародним республіканським інститутом, які опублікувало ZN.UA.

За словами Азархіної, в рамках дискусії довкола реформи 5655 у міністерства і комітету є діалог і з асоціаціями, і з представниками місцевого самоврядування: "Працюємо над тим, щоб помилки не стали системними… З погляду стратегії будівництва і створення системи прозорості, яку ми створюємо за допомогою цифрових інструментів, це необхідний закон... Якщо говорити з точки зору місцевого самоврядування, то дискусія триває. Нас підтримує ініціатива TAPAS, яка роками займалася цією реформою, бачить у ньому серйозний антикорупційний інструмент", - підкреслила заступниця міністра.

За її словами, у реформі немає проблем щодо зазіхань на інтереси місцевого самоврядування: "Закон захищає генплан, захищає можливість ухвалення рішень. Коли йдеться про автоматичну видачу дозволу, що часто критикують, це не означає, що це робить якась машина чи робот із повітря, чи з центру. Навпаки, воно ухвалюється на основі всіх тих рішень, які ухвалює орган місцевого самоврядування… Чи вдалося всім донести цінність цієї реформи? На жаль, ні. Розуміємо, що багато треба надолужувати. Що стосується Європарламенту, то, так, нам потрібна комунікація".

За словами Олени Шуляк, історія скепсису довкола 5655 повторює кейс електронної дозвільної системи в галузі. "Можете зателефонувати будь-якому учаснику ринку, який скаже, що ніхто в ДІАМ жодного хабаря не заносить. І нам хотілося б, щоб цю реформу з центрального рівня ми могли поширити на територію всієї країни", - каже вона. Вона додала, що колишній голова ДІАМ Семен Кривонос, який очолює НАБУ, багато зробив, щоб реформа 5655 відбулася.

"У нас є величезна підтримка з боку двох міністерств, двох віцепрем'єрів, які відповідають за процес відновлення в нашій країні, є наша репутація, є моя особиста репутація, і мені не соромно за цей законопроект… Чуємо всі зауваження і знаємо, які позиції там будемо змінювати після того, як закон буде підписано. Але залишати статус-кво зараз точно не маємо права", - вважає вона.

Раніше голова ВР Руслан Стефанчук надіслав листа голові Європарламенту Роберті Мецолі щодо резолюції ЄП, в якій Володимиру Зеленському було рекомендовано не підписувати 5655. За словами спікера, законопроект передбачає демонополізацію прийняття рішень у сфері містобудування, впровадження інституту приватного контролю, обмеження ролі центральних органів влади та максимальну цифровізацію процесів. Він є частиною зусиль України з відбудови та реконструкції України. Спікер написав, що готовий сприяти налагодженню консультацій за участі представників Уряду, Мінвідновлення та Мінцифри з Європарламентом щодо цього закону.