RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.39
  • НБУ:EUR 43.45
НБУ:USD  40.39
Політика

Новини

8 липня

7 липня

5 липня

3 липня

2 липня

Всі новини

Звільнили з посад і вручили підозри: в Держспецзв’язку вибухнув скандал навколо керівництва

Кабінет Міністрів України звільнив голову Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрія Щиголя та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Віктора Жору. НАБУ та САП оголосили їм про підозру у заволодінні 62 мільйонами гривень бюджетних коштів.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді України Тарас Мельничук.

Читайте також: Зеленський звільнив командувача Медслужби ЗСУ: хто замінив Тетяну Остащенко

"Кабінетом Міністрів України звільнено: Щиголя Юрія Федоровича з посади Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України; Жору Віктора Володимировича з посади заступника Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації", - йдеться в повідомленні.

Він додав, що виконувачем обов'язків голови Держспецзв'язку тимчасово призначено Маковського Дмитра Васильовича.

Водночас, САП та НАБУ повідомили їм про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн. У скоєнні злочинів підозрюються члени організованої групи у складі 6 осіб.

"У межах досудового розслідування встановлено, що службові особи Держспецзв’язку, зловживаючи службовим становищем та діючи у складі організованої групи, заволоділи бюджетними коштами в особливо великому розмірі на загальну суму понад 62 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Так, 2021 року відбулася закупівля засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних. Переможцем закупівлі визначено компанію підконтрольну організатору злочинної організації, яка поставила програмне забезпечення ДП "Українські спеціальні системи", що відноситься до сфери Держспецзв'язку, за завищеною вартістю. За умовами договорів на постачання відповідного ПЗ та послуг та державне суспільство перерахувало у 2021-2022 роках понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, придбаного в іноземного виробника, становила 223 млн. грн.

"Різницю цих коштів, а саме понад 62 млн грн, учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи. Слідчі дії тривають. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину", - додали у пресслужбі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ВРУ відправила у відставку міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта.

  • Вас також може зацікавити:

Як Зеленський замінив командувача ССО: Віктор Хоренко розкрив подробиці

Скандальне звільнення командувача ССО: у Зеленського дали пояснення

В Україні новий командувач ССО