RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

У влади можуть бути проблеми з покаранням Януковича: з'явився аналіз

Погана підготовка до судового процесу над екс-президентом України Віктором Януковичем, а також особливості українського законодавства можуть призвести до виправдання колишнього глави держави у Європейському суді з прав людини.

Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко у відеоблозі для "Апострофу".

"Якщо ж брати ті звинувачення, які інкримінують Януковичу, то головним доказ є його звернення до президента Росії Володимира Путіна з тим, щоб він за допомогою військ "навів порядок" в Україні. Це було на початку березня 2014 року. Але тоді Янукович вже не займав посаду президента України - це звернення громадянина Януковича ", - зазначив експерт.

До того ж, у сторони звинувачення відсутній оригінал цього документа, а без нього з української процесуального законодавства це зробити неможливо. Тому справа дуже швидко зайде в процесуальний тупик, з якого вийти дуже складно.

"Можна знайти суддю, який підвішений люстрацією або чимось іншим, щоб він виніс таке рішення. Але Янукович обов'язково звернеться до Європейського суду з прав людини, який елементарно його виправдає. Українці зі своїх грошей будуть виплачувати компенсацію. ось до чого це може привести ", - додав Петренко.

За його словами, справа Януковича - це хороша заснована для піару і політичної кампанії, але правові наслідки цього процесу будуть складними.

Також Петренко, коментуючи повернення "мільярдів Януковича" підкреслив, що екс-президента винним не визнали, але гроші вже вилучили, що є порушенням презумпції невинуватості.

"Це не відсутність правової культури, а нонсенс. Все робиться, щоб вкидати електорату позитивні рішення. Засідання у справі Януковича і повернення цих грошей зробили в акурат під річницю Луценко", - додав експерт МЦПД.

Детальніше про розслідування резонансних справ Генеральною прокуратурою України читайте у матеріалі "Луценко думає про крісло президента, а з Януковичем проблеми", опублікованому на "Апострофі".