RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

З'явилися пояснення суддів про скандальне рішення по Насірову

Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення про поновлення Романа Насірова на посаді глави ДФС через недоведеність наявності у нього подвійного громадянства, через що його раніше звільнили.

Про це заявила головуючий суддя Наталія Клименчук, передає "Судово-юридична газета".

Суддя Клименчук заявила, що у зв'язку з "суспільним резонансом" вважає за необхідне пояснити основні мотиви прийняття свого рішення.

Вона нагадала, що у лютому 2018 року Насіров подав позов, у якому спростував інформацію про наявність у нього громадянства Великої Британії. Насіров наполягав на тому, що рішення про звільнення ухвалювалось із порушенням, оскільки цьому не передувало відповідне подання прем'єр-міністра.

Зазначається, що справа розглядалася майже рік "у зв'язку з надмірним навантаженням суддів Окружного адміністративного суду Києва".

"Судом було встановлено, що єдиним документом, в якому згадується наявність у позивача подвійного громадянства, є адресоване міністру фінансів України лист посольства Великої Британії, в якому йдеться про надання НАБУ якоїсь інформації щодо Романа Насірова, в тому числі тієї, що стосується його британського громадянства. Також зазначено, що матеріали, які підтверджують цей факт, будуть надані відповідно до міжнародних Конвенцій", - йдеться у заяві судді.

Водночас, на думку суду, "такий лист саме по собі викликає сумніви", оскільки, хоч його відправником і вказано посольство Британії, він не підписаний уповноваженим послом.

Крім того, лист свідчить про нібито існування матеріалів, що підтверджують подвійне громадянство позивача. Водночас суду таких документів надано не було.

"Відповідно, у суду при розгляді справи не було підстав для встановлення факту подвійного громадянства Р. Насирова, в зв'язку з чим був зроблений висновок про безпідставність звільнення позивача", - наголошується у заяві судді.

Крім того, зазначає суддя, підставою задоволення позову послужило пряме порушення порядку ухвалення рішення про звільнення Насірова з посади глави ДФС. Звільняти з цієї посади, згідно з нормами чинного законодавства, можна виключно на підставі рішення Кабміну. Цьому має передувати внесення прем'єр-міністром відповідного подання.

"Разом з тим при розгляді справи судом було встановлено, що прем'єр-міністром України подання про звільнення Насірова на розгляд Кабінету міністрів не вносив. Це підтверджує невідповідність оскаржуваного рішення вимогам зазначеної вище статті 2 КАС України і в черговий раз свідчить про протиправність оскаржуваного рішення", - підкреслила суддя.

Як повідомляв "Апостроф", колишній міністр фінансів України Олександр Данилюк розповів про багатомільярдні корупційні схеми в Державній фіскальній службі.