RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

ГПУ відкрила справу проти кума Путіна: у чому його звинувачують

Генеральна прокуратура України відкрила справу проти політика і кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука за його висловлювання щодо Донбасу.

Про це повідомляє прес-секретар Генпрокурори Лариса Сарган на своїй сторінці в Facebook.

"5 лютого 2019 року Генеральною прокуратурою України за зверненням народного депутата Тетерєва Андрія в ЄРДР внесено відомості про вчинення Медведчуком В.В. кримінальних злочинів, передбачених частиною 1 статті 110 КК України та частиною 1 статті 111 КК України", - написала вона.

За словами Сарган, галава проросійської організації "Український вибір - право народу" і глава політради партії "Опозиційна платформа - за життя" Віктор Медведчук зробив гучну заяву на партійному з'їзді 29 січня 2019 року в Києві, заявивши про необхідність утворення так званого "автономного регіону Донбас" з утворенням власного парламенту і уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України. Його план-концепція передбачає створення на Донбасі автономного регіону "Донбас" в складі України. Він вважає, що такі домовленості по Статусу Донбасу можливо досягти в чотирикутнику Київ-Донецьк-Луганськ-Москва.

"З огляду на це, згідно зі статтею 1 Конституції України, Україна є унітарною державою, територіальний устрій закріплено в статті 133 цього Закону, а також те, що Російська Федерація шляхом забезпечення самопроголошених Донецької і Луганської народних республік (ДНР, ЛНР) живою силою, озброєнням та іншими матеріалами проводить агресивні дії відносно України, проголошення концепції освіти автономного регіону Донбас сприяє законодавчому закріпленню тимчасово окупованій території всупереч і Основному Закону і надає іноземній державі допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, в тому числі і інформаційної підтримки", - зазначила прес-секретар Генпрокурори.

Вона підкреслила, що при таких обставинах, в діях Медведчука В.В. вбачаються ознаки злочинів, передбачених частиною 1 статті 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і частини 1 статті 111 КК України (Державна зрада).

"Конституцією України законодавчо закріплено територіальний устрій України (статті 133), яка передбачає Донецьку та Луганську області, як адміністративно-територіальні одиниці в складі держави. В даний час існує реальна загроза насильницького відторгнення тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей від України. Тому заклики проголошені на партійному з'їзді (ідеальна сукупність, коли одні і ті ж дії особи складають відповідальність за двома статтями КК України, двома складами злочинів)", - заявила Сарган.

За її словами, в даному випадку проголошено заклики до зміни кордонів території України і одночасно надається допомога Російської Федерації в проведенні підривної діяльності проти України, підтримується агресивна діяльність і сепаратистські настрої.

"Зокрема, в діях Медведчука В.В. містяться склади злочинів, передбачені частиною 1 статті 110 КК України, а саме: умисні дії, вчинені з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, тобто публічні заклики, а також частиною 1 статті 111 КК України - державна зрада у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України", - підсумувала Лариса Сарган.

Матеріали кримінальних проваджень будуть передані в Службу безпеки України за підслідністю.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про візит в Донецьк людини Медведчука і зустрічі з ватажком ДНР.