RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Цемах поїде до бойовиків: прокурор вказав на скандальний нюанс в рішенні суду

Київський апеляційний суд зобов'язав фігуранта справи МН17, бойовика Володимира Цемаха не залишати місце постійного проживання, яке знаходиться на окупованій території Донецької області.

Про це в коментарі журналістам заявив прокурор у цій справі Олег Пересада.

Суд змінив Цемаху запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов'язання.

"Особисте зобов'язання полягає у вимозі з'являтися за викликом слідчого, прокурора або суду, не залишати місце проживання або повідомляти про зміну місця проживання... незважаючи на те, що місцем його постійного проживання є непідконтрольна українській владі територія, я не знаю, куди він відправляється", - заявив Пересада.

Прокурор висловив незгоду з рішенням суду, бо воно несе серйозні ризики. При цьому рішення не підлягає оскарженню.

"Серед ризиків - спроба особи ухилитися від досудового розслідування, подальшого суду і відбуття особою покарання, можливість впливати на свідків, а також можливість іншим чином вплинути на встановлення істини, оскільки у пана Цемаха дуже багато спільників, і вони поки не все встановлені", - підкреслив Пересада.

Цемах підозрюється в скоєнні особливо тяжких злочинів, йому загрожує довічне ув'язнення.

"Цемах підозрюється в скоєнні двох злочинів - безпосередня участь в діяльності терористичної організації ДНР і організації теракту, в результаті якого загинули четверо українських військових", - сказав прокурор.

Прокурор не виключає, що Цемах втече і буде ховатися від слідства.

Нагадаємо, під час засідання прокурор запевняв суд в тому, що на волі Цемах не буде знаходитися в безпеці, оскільки Москва може ліквідувати незручного свідка.

Прізвище Цемаха спливло на початку липня. В результаті спецоперації він був вивезений українськими силовиками з окупованого Донбасу. Пізніше в мережі нагадали відео, на якому він хвалився, як забирав і ховав "Бук", з якого був збитий пасажирський літак.

30 серпня виник ажіотаж через чутки про можливий обмін і Цемах фігурував в новинах як один з кандидатів. Зокрема, журналіст Юрій Бутусов заявляв, що Росія навмисне затягує процес, оскільки хоче виторгувати для себе вигідніші умови, вимагаючи передачі Цемаха.