RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Суд обрав запобіжний захід Гладковському: повне відео і всі подробиці

У п'ятницю, 18 жовтня, в Києві Вищий антикорупційний суд розглядав запобіжний захід для колишнього першого заступника секретаря РНБО і фігуранта гучного скандалу з поставками військової техніки Олега Свинарчука-Гладковського. Засідання тривало до 02:30 ночі 19 жовтня, після чого суддя взяв перерву до 12:00.

Онлайн-трансляцію 18 жовтня із залу суду вело "Радіо Свобода".

Онлайн-трансляція 19 жовтня:

18 жовтня

Адвокати Гладковського в суді вимагають, щоб його відпустили під особисте зобов'язання. За їх словами, він більше десяти разів поточного року виїжджав за кордон, але повертався.

"Я навіть власноруч подавав заяву, щоб ці розслідування пройшли швидше", - заявив сам підозрюваний. Він зазначив, що затримання проходило з порушенням закону.

Прокурор заявив, що Свинарчук використовував зал офіційних делегацій при спробі відльоту з України. Хоча вже не був чиновником. Гладковський це підтвердив.

"Я ніколи не був беніфіціарним власником компанії "Богдан-Моторс", - заявив Гладковський. Він сказав, що є лише її президентом.

Свинарчук розповів, як його затримали. Він заявив, що в "Борисполі" його буквально зняли з рейсу - повернули, поки він їхав в автобусі до трапу. Прикордонники взяли у нього паспорт для перевірки, і поки перевіряли, літак полетів. Після цього він повернувся в місто, перебронювати квиток, і тим же днем знову поїхав в аеропорт, де і був затриманий.

"Мене таким чином перевіряють (в аеропортах - ред.) вже кілька місяців", - заявив підозрюваний.

Детектив НАБУ заявив, що проти Гладковського є ще справи. Але активні слідчі дії йшли саме за нинішньою справою (мова мабуть про постачання санітарних машин в армію).

Також в НАБУ відзначили, що Гладковський мав намір бігти - цю інформацію отримали від "компетентного органу". Захист зазначила, що інформація про "втечу Свинарчука" не підтверджується його минулими поверненнями в Україну. За словами адвокатів, вони оскаржують в суді лише незаконність його затримання.

У той же час прокурор каже, що Свинарчук не раз ухилявся від слідчих дій по причину своєї відсутності в країні.

Суд прийняв рішення взяти перерву до 19 жовтня. Засідання продовжиться о 12:00.

19 жовтня

Суд продовжив засідання. Гладковського випустили зі скляного боксу - він сидить поруч з адвокатами. Прокуратура просить суд заарештувати Гладковського або обрати запобіжний захід у вигляді застави 100 мільйонів гривень із зобов'язанням носити електронний браслет.

Взяти на поруки Гладковського висловили готовність нардепи з фракції "Європейська солідарність" Максим Саврасов і Ростислав Павленко. Прокурор Юрій Олефір виступив проти, бо, за його словами, поручителі не змогли довести, що забезпечать належну поведінку Гладковського. Якщо ж він втече з країни, то поручителів можуть покарати лише штрафом.

Взяти на поруки затриманого зголосилася ще одна людина - інженер, який працював раніше з Гладковським.

В ході дебатів звинувачення і сторона захисту повторили свої аргументи, висловлені вчора.

13:50 Після дебатів суд пішов до нарадчої кімнати.

17:00 Гладковського заарештували на два місяці - до 15 грудня включно. Разом з тим він може вийти під заставу в сумі понад 10 млн гривень.

Нагадаємо, Гладковського підозрюють в двох злочинах: недекларування дорогої покупки - портрета "Обличчя війни" і лобіюванні закупівель санітарних машин для Міноборони у компанії, що належить Свинарчук - у корпорації "Богдан".

Як повідомляв "Апостроф", українці бурхливо відреагували на затримання колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковськогопід час виїзду за межі України в четвер, 17 жовтня.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаСуди
Теги: