RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Росія зробила нахабну заяву по "боргу Януковича"

Росія збирається вимагати з України 4,5 млрд. доларів у справі про "борг Януковича". Нібито, сума боргу з 3 млрд. доларів, з огляду на відсотки, зросла.

Відповідну заяву опубліковано на офіційному сайті Мінфіну РФ.

"Єврооблігації, номіновані в доларах США, було випущено Україною і придбано за передплатою Російською Федерацією в грудні 2013 р. Процентна ставка за ними становить 5% річних, тобто була на той момент нижче ринкової ставки для українського боргу. Після трьох платежів в рахунок нарахованих відсотків Україна не здійснила платіж з погашення основної суми боргу, який мала зробити 21 грудня 2015 року, а також не здійснила останнього платежу на сплату відсотків", - йдеться в повідомленні.

На даний момент, на думку російських фінансистів, сума вимог Російської Федерації з урахуванням нарахованих відсотків становить близько 4,5 млрд. доларів.

Відзначимо, що слухання у справі про "борг Януковича" Верховний суд Великобританії почне 9 грудня і триватимуть вони до 12 грудня.

Нагадаємо, Україна в 2013 році при президенті Вікторі Януковичі випустила єврооблігації на $ 3 млрд, які були викуплені РФ. Виплата за цими паперами повинна була завершитися до кінця 2015 року.

У 2015 році Україна запропонувала Росії реструктуризувати заборгованість за цим кредитом, однак Москва відмовилася прийняти умови Києва, вимагаючи привілейованих умов виплати, наполягаючи на суверенній характері цього боргу.

У лютому 2016 року в зв'язку з невиплатою "боргу Януковича" Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона, наполягаючи на прискорений розгляд позову. У березні 2017 року суд Лондона задовольнив клопотання Росії, поклавши на Україну компенсацію судових витрат.

21 вересня 2017 року, в міністерства фінансів РФ повідомили, що компанія The Law Debenture Corporation PLC підтвердила надходження від України платежу в сумі 1,16 млн фунтів. Таким чином тоді Україна виконала постанову Високого суду Лондона про компенсацію Україні частини судових витрат, понесених російською стороною.

Одночасно Україна подала апеляцію на рішення суду Лондона. У вересні Апеляційний суд Англії та Уельсу задовольнив апеляційну скаргу України в судовому процесі. Апеляційний суд визнав помилковим рішення суду першої інстанції відмовитися розглядати аргументи української сторони. Тепер справа буде розглянута в рамках повноцінної процедури, а не в спрощеному порядку, як того вимагала російська сторона.

Суд також зобов'язав Росію повернути Україні 1,16 млн фунтів, які Україна виплатила в якості компенсації частини судових витрат за позовом про "борг Януковича".

У листопаді 2018 року Росія повернула Україні кошти, які та виплатила в якості компенсації частини судових витрат за позовом про "кредити Януковича".