RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Суд відпустив на свободу фермера, причетного до розстрілу бойовиками 10 військових ЗСУ

В Оріхівському районному суді Запорізької області прийняли рішення змінити запобіжний захід на особисте зобов'язання для Миколи Бутрименка, якого звинувачували в причетності до вбивства українських бійців спецназу в 2014 році.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на коментар адвоката потерпілих Олени Яркіної.

Вона зазначила, що безпосередньо перед засіданням стало відомо, що Бутрименко був включений в списки на обмін утримуваними особами з бойовиками ДНР.

За її словами, про зміну запобіжного заходу клопотала прокуратура. Також вона розповіла про нюанси майбутнього обміну.

"Це клопотання обґрунтоване тим, що учасники Тристоронньої контактної групи з обміну полонених на виконання Мінських угод і домовленостей в Нормандському форматі про "обмін всіх на всіх" досягли домовленості про включення Бутрименка в списки на обмін. Процедура обміну передбачає, щоб людина не утримувався під вартою, або під заставою, або під домашнім арештом - тільки особисте зобов'язання. Наскільки розумію, він поїхав у Маріупольське СІЗО, і Бутрименка заберуть співробітники Служби безпеки. Тобто він не поїде додому - буде спрямований СБУ до місця збору всіх і чекатиместарту на обмін", - повідомила вона.

В даний момент Бутрименко залишається обвинуваченим у провадженні суду і повинен буде присутній на засіданні 15 січня, можливо, у форматі відеоконференції. Адвокат також назвала вимоги щодо обміну з боку потерпілих у справі.

"Бутрименко є злочинцем, він обвинувачений, і якщо його забирають, то нехай повертають хлопців з 3-го полку. Бесіди з сім'ями постраждалих були такими: якщо його обміняють на інших військових, що залишилися в "ДНР-ЛНР", то ця позиція гуманна. Люди розуміють все це. Всідуже сильно хочуть, щоб Бутрименко був обміняний на Сергія Глондара і Олександра Коринькова з 3-го полку спецпризначення", - додала Олена Яркіна.

Як повідомляв "Апостроф", раніше обвинувачений у справі про вбивство 10 українських спецназівців Микола Бутрименко закликав суд відпустити його на свободу через погіршення стану здоров'я. Відповідно до закону Савченко, в разі визнання його винним у фінансуванні тероризму та підготовці теракту, він міг вийти на свободу у 2020 році.