RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Скандальному судді Чаусу обрали запобіжний захід: що вирішив суд

У середу, 4 серпня, Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід скандальному судді Миколі Чаусу, який був викрадений у Молдові, а потім знайшовся в Україні. у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу тривало понад 9 годин. Адвокати Миколи Чауса заявляли відвід судді, але їх клопотання не було задоволено.

Нагадаємо, 9 серпня 2016 року Миколу Чауса затримали детективи Національного антикорупційного бюро за отримання хабара в розмірі 150 тис. доларів США. 6 вересня Верховна Рада дала добро на арешт судді. Однак суддя встиг покинути територію України, а 12 вересня його було оголошено в розшук.

У березні 2017 року Миколу Чауса було затримано на території Молдови. 6 жовтня того ж року сусідня держава відмовилася надати йому політичний притулок.

4 квітня 2021 року з'явилася інформація про те, що в Молдові невідомі викрали екссуддю. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що у викраденні Миколи Чауcа, який знаходився в Кишиневі, брали участь іноземні громадяни, що покинули Молдову через кордон з Україною.

Молдова звинуватила Україну в тому, що екссуддю викрали співробітники українських спецслужб.

17 травня 2021 року в Мережі з'явилося відео, в якому Чаус заявив, що знаходиться у безпеці. При цьому його адвокат Вишневий підкреслив, що ця заява не може вважатися добровільною.

30 липня колишнього суддю було виявлено в селі Мазурівка Вінницької області. Він повідомив, що його було викрадено невідомими, та здався поліцейським, у яких, за інформацією головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, Чауса було відбито співробітниками СБУ.

Увечері цього ж дня співробітники НАБУ блокували будівлю Головного управління СБУ в Києві, але Чауса, який знаходився всередині, їм не видали.

3 серпня НАБУ повідомило про затримання Чауса і вручення йому підозри в лікарні "Феофанія".